Nastavljeno suđenje za pokušaje atentata na Eda Kosa

Bombom uništeni Kosov golf (Snimio M. SARDELIN)
Bombom uništeni Kosov golf (Snimio M. SARDELIN)

Čitanjem nalaza i mišljenja vještaka grafologa na pulskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje porečkom ugostitelju Sefedinu Bilaliju (72), Miri Đuriću (41) zvanom Bombaš iz Đakova i Nikici Ćuriću (45) iz Osijeka, koji se terete za pokušaj i poticanje na ubojstvo bivšeg porečkog dogradonačelnika i sadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Eda Kosa.

Na raspravu je Bilali doveden iz pulskog pritvora, a Đurić iz kaznionice u Lepoglavi, dok je Ćurić došao sa slobode.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Garić je na početku rasprave čitao nalaz i mišljenje vještaka grafologa o rukopisu prvookrivljenog Sefedina Bilalija. Utvrđeno je da je vještačenje neodređeno, odnosno da po dosadašnjim pribavljenim pisanim materijalima nije točno određen rukopis. Naime, tijekom istrage kod Bilalija je pronađeno više papira i papirića, a na dvije ceduljice je bio natpis "prijatel" i broj telefona koji se dovodi u vezu s Đurićem. Usporedbom je utvrđeno da Bilali ima varijabilni rukopis te je potrebno dodatno vještačenje. Garić je odredio dodatno izuzimanje rukopisa, odnosno pisanih materijala iz zatvorske korespondencije Bilalija i suda.

Glavna rasprava se nastavlja početkom listopada, do kada će sud pribaviti dopunjeno grafološko vještačenje.

Podsjetimo, u listopadu 2006. godine ispod Kosovog VW golfa eksplodirala je bomba i uništila ga. Istoga dana policija je kod tunela Učke zaustavila Đurića i privela na obradu, no zbog nedostatka dokaza je pušten na slobodu. Sljedeći neuspjeli pokušaj atentata na Kosa zbio se u studenom 2010. ispred njegove obiteljske kuće u večernjim satima. Tada je po optužnici Ćurić sačekao Kosa i pištoljem marke Crvena zastava M70 s prigušivačem pokušao ga ubiti, no promašio je. Kos ga je uspio udariti aktovkom i izbiti mu pištolj iz ruku. Ćurić je pobjegao, a Kos je potrčao za njim, no nije ga uspio uloviti. Zbog sumnje da je naručio atentate na Kosa, policija je u kolovozu prošle godine uhitila Sefedina Bilalija i otad je u pulskom pritvoru.

Tijekom dosadašnjih rasprava sud je saslušao više svjedoka i vještaka, no najviše prašine podigao je zaštićeni svjedok kodnog imena Oliver, koji je rekao da mu je upravo Bilali na komadu papira napisao listu za odstrel, s četiri imena: Edo Kos, Edi Štifanić, Boris stolar ili staklar, odnosno Josip Bratulić te Mauricijo Talijan, pravim imenom Maurizio Vivoda. Svaki od njih je trebao biti likvidiran za po 500 tisuća kuna. Oliver je listu s imenima naknadno uništio. (Piše M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter