Nastavljeno suđenje kapetanu Schettinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dvorani kazališta u Grossetu koja je pretvorena u sudnicu nastavljen proces protiv kapetana kruzera "Costa Concordia" Francesca Schettina.

Među ostalima saslušan je načelnik vatrogasne službe iz Grosseta Ennio Aquilinio koji je u noći između 13. i 14. siječnja 2012. godine rukovodio spašavanjem oko sedamsto putnika koji su se još nalazili na brodu nasukanom na hridi pred lukom otoka Giglio. Aquilinio se popeo na brod trideset minuta nakon ponoći, kad ga je Schettino već bio napustio. Sucima je pričao o složenosti operacije zbog nagnutog trupa.

- Penjali smo se po lijevoj strani broda i koristili pomagala koja inače koriste planinari, bilo je izuzetno teško, dijelovi broda pod pritiskom su pucali, svaki djelatnik nosio je sa sobom manju kariku eksploziva da bi si po potrebi mogao otvarati put u unutrašnjost broda u potrazi za putnicima, ispričao je načelnik vatrogasaca.

U isto vrijeme, 30 minuta nakon ponoći, telefonski su razgovarali načelnik lučke kapetanije u Livornu Gregorio De Falco i kapetan Schettino, kada je De Falco oštro naredio kapetanu povratak na brod da bi rukovodio akcijom spašavanja putnika i zato je svjedočenje načelnika vatrogasaca od iznimne važnosti. Aquilinio je izjavio da tada nitko nije znao da će brod ostati na poziciji na kojoj je ostao do nedavne akcije poravnavanja.

- Djelovali smo u stalnom strahu da će se brod prevrnuti, bilo je jako teško raditi, rekao je načelnik vatrogasaca. Kapetan Schettino po običaju pratio je u sudnici tijek iskaza ostalih sudionika spašavanja putnika, a prije nekoliko dana sudska komisija popela se na brod i iznova izvršila kontrolu komandnog mosta i Schettinove kabine. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter