Nastavljeno pa odgođeno suđenje Bečeheliju

Marijan Bečeheli od lanjskog lipnja dolazi na suđenje u Pulu sa slobode (I. TOMIĆ)
Marijan Bečeheli od lanjskog lipnja dolazi na suđenje u Pulu sa slobode (I. TOMIĆ)

Čitanjem iskaza svjedoka Radenka Miloševića jučer je na Županijskom sudu u Puli pred vijećem suca Zdravka Garića nastavljeno suđenje Marijanu Bečeheliju (51) iz Rijeke optuženog za ubojstvo makedonskog državljanina Muslija Ramizija (42) na autocesti kod Dusseldorfa davne 1994. godine.

Marijan Bečeheli na suđenje dolazi sa slobode, nakon što je u lipnju prošle godine odslužio zatvorsku kaznu na koju ga je bio osudio riječki Županijski sud. Na počeku jučerašnjeg ročišta sudac Garić je konstatirao da se svjedok Radenko Milošević uporno ne odaziva pozivima na suđenje te je putem međunarodne pravne pomoći početkom siječnja Republika Srbija izvijestila sud da Milošević živi u Njemačkoj, u Dusseldorfu. Stoga je sud tražio od tamošnjih vlasti da ga ispitaju, no povratnu informaciju od njemačkih kolega do jučerašnjeg ročišta pulski sud nije dobio pa je sudac Garić, unatoč Bečehelijevom protivljenju, odlučio pročitati iskaze koje je Milošević kao svjedok dao u srpnju 1996. i travnju 2000. godine.

Iz pročitanog iskaza proizlazi da je Milošević 1996. imao 33 godine te da je u inkriminirano vrijeme (1994. godine) radio u jednoj kockarnici u Dusseldorfu). U istrazi je ispričao kako je njegov zadatak bio dati signal prijateljima kada netko u kasinu ostvari veći dobitak kako bi ga ovi opljačkali. No onda kada je Ramzi koji je na kocki ostvario veći dobitak radi kojeg je ubijen na njemačkom autoputu, Milošević navodno nije bio u Njemačkoj već u Nizozemskoj. U istrazi je Milošević pričao o nabavci tablica s policijskog vozila, priči koju je čuo od počinitelja prepada na Ramizija prema kojoj je Bečeheli pucao…

Nakon čitanja tog prilično nedorečenog iskaza sudac je ustvrdio kako je od njemačkog suda zatraženo da omogući da se Miloševića ispita u Dusseldorfu i da tom ispitivanju budu prisutni obrana, sudac i tužitelj, a i sam optuženi Bečeheli. U tu svrhu optuženi mu je dao i broj mobitela na koji ga može obavijestiti o terminu tog ispitivanja. Suđenje je potom prekinuto te će se nastaviti 8. travnja.

Marijanu Bečeheliju sudi se u Puli temeljem riječke optužnice koja ga tereti da je 3. travnja 1994. u ranim jutarnjim satima na autoputu kod Dusseldorfa iz pištolja Scorpion ispalio sedam metaka prema 42-godišnjem Musliju Ramziju, i ubio ga. (Marica KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter