Nastavljeni sukobi u Libiji, još se traži Gadafi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporadicni sukobi nastavljeni su u noci sa srijede na cetvrtak u glavnom libijskom gradu Tripoliju blizu glavnog stožera Moamera Gadafija, dok su ustanici, koji još uvijek ne znaju gdje se nalazi libijski voda, ponudili nagradu od 1,7 milijuna dolara za njegovu glavu.

Medunarodna zajednica se istodobno priprema za razdoblje nakon Gadafija. UN se sastaje na temu odmrzavanja libijskih sredstava da bi se pomoglo ustanicima, a Francuska je najavila konferenciju prijatelja Libije 1. rujna u Parizu.

Veci dio srijede sukobi su se odvijali u Bab al Aziziji gdje se nalazi glavni stožer Moamera Gadafija te u susjednoj cetvrti Abu Slim, uporištu postrojbi vjernih režimu. Navecer su borbe u središtu grada oslabjele, a otad se mogla cuti sporadicna pucnjava.

Cini se da protivnici Gadafijeva režima kontroliraju središte grada. Moglo ih se vidjeti na Trgu žrtava, nekadašnjem Zelenom trgu, simbolu režima. Tijekom dana brojne ulice u centru bile su puste zbog prisustva snajpera lojalista.

Uz zauzimanje Abu Slima, osiguravanje ceste za pristup zracnoj luci prioritet je oporbe koja se suocava sa žestokim otporom Gadafijevih lojalista.

Zauzimanje Bab al Azizije u utorak popodne, što predstavlja prije svega simbolicnu pobjedu s obzirom na to da je ogroman kompleks napušten, izazvao je eksploziju veselja u Bengaziju i Tripoliju.

Libijskog celnika i dalje se ne može naci, a da bi potaknuli njegovo hvatanje, živog ili mrtvog, ustanici su ponudili nagradu koju financiraju libijski biznismeni od gotovo 1,7 milijuna dolara (dva milijuna libijskih dinara).

Ustanici su se obvezali da ce "pripadnici Gadafijeva bliskog okruženja koji bi ga ubili ili zarobili imati zajamcenu amnestiju".

"Režim Moamera Gadafija nece propasti dok ga se ne uhvati živog ili mrtvog", izjavio je šef Nacionalnog prijelaznog vijeca, politickog organa ustanika, Mustafa Abdel Džalil, isticuci da se zbog njegova ponašanja strahuje od najgoreg, aludirajuci na dvije radijske poruke pukovnika Gadafija u noci s utorka na srijedu.

U prvoj, emitiranoj na TV postaji Al Oruba, tvrdi da se povukao iz svojeg stožera iz taktickih razloga, dok u drugoj emitiranoj na postaji Arrai, kaže da se šece incognito, isticuci da je vidio mlade spremne da obrane grad.

Po rijecima ustanickog pukovnika Abdalaha Abu Afre, libijski teritorij sad je 90 ili 95 posto pod nadzorom oporbe. Cesta izmedu Tripolija i Misrate, 200 km istocnije, slobodna je, kazao je ustanik Isam Azeid.

No, na istocnom frontu ustanici priznaju da se suocavaju s neocekivanim otporom lojalistickih snaga u Ben Džavadu koje ometaju napredovanje prema Gadafijevu uporištu Sirtu.


Podijeli: Facebook Twiter