Nastavljeni sukobi policije i prosvjednika u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukobi između policije i proeuropskih prosvjednika nastavili su se u ponedjeljak u Ukrajini gdje su se stotine ljudi okupile ispred zgrade vlade u središtu Kijeva tražeći ostavku vlade zbog prošlotjedne odluke o zaustavljanju priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom, javljaju ukrajinski mediji.

Policija je ponovno upotrijebila suzavac i palice protiv prosvjednika, a oni su gađali policajce raznim predmetima. Vitalij Kličko, svjetski boksački prvak i čelnik ukrajinske oporbene stranke Udar, pridružio se prosvjedu. Dodatne policijske snage došle su na mjesto prosvjeda kako bi spriječile nasilje.

Između 50.000 i 100.000 proeuropskih prosvjednika okupilo se noću diljem Ukrajine prosvjedujući protiv vladine prošlotjedne odluke da odustane od potpisivanja sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU te da se umjesto toga okrene Rusiji.

Organizatori skupa održanog u nedjelju na kijevskom Europskom trgu, gdje su prosvjednici postavili barikade zbog čega je policija bacila suzavac na njih, izjavili su da će se prosvjed održavati "neodređeno" dugo. Dva policajca su ozlijeđena u sukobu s prosvjednicima koji su ih gađali kamenjem i pokušali razbiti im kacige.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je da se njegova vlada ne boji prosvjeda, najvećeg od narančaste revolucije 2004., te da će provjeriti je li njihovo održavanje i financiranje u skladu sa zakonom. Azarov je izjavio da milijardu eura pomoći, koje je EU ponudila Ukrajini za unapređenje njezine industrije za buduću zonu slobodne trgovine, ne bi bilo ništa više od "pomaganja prosjaku".

Također je odbacio navode oporbe, nazvavši ih glasinama, da je Rusija obećala Kijevu 20 milijardi dolara odštete za nepotpisivanje sporazuma s EU-om, izvijestila je ukrajinska televizijska postaja ICTV. EU i Rusija razmijenile su međusobne optužbe zbog Ukrajine. EU je optužila Rusiju da je izvršila golem pritisak na Ukrajinu zbog čega je Kijev odustao od potpisivanja sporazuma, ali je Moskva to opovrgnula i optužila Bruxelles da je ucijenio Kijev kako bi ga prisilio na potpisivanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter