Nastavljeni pregovori Vlade i sindikata o povećanju osnovice za šest posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o povećanju osnovice za plaće u javnim službama za šest posto temeljem sporazuma iz 2009. godine nastavljeni su u utorak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Sporazumom je utvrđeno da će zaposlenima u javnim službama osnovica za plaće porasti za šest posto nakon što BDP poraste za više od dva posto u dva tromjesječja zaredom.

Uoči pregovora predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je novinarima kako očekuje da Vlada poštuje svoje zaposlenike, jer nije privatni poslodavac, nego politička i društvena institucija, a država mora voditi računa o stanju u javnom sektoru

Ovi pregovori nisu klasični već imaju širu dimenziju kvalitete javne usluge koja treba svim građanima, a ne samo zaposlenicima u javnom sektoru, rekao je Ribić.

Na novinarski upit što očekuje nakon što je Vladina strana zatražila provjeru pravne utemeljenosti sporazuma, Ribić je rekao kako se Vlada "hvata za slamku kao utopljenik", jer ni jedna prijašnja Vlada nije to dovodila u pitanje, već su radili izmjene i dopune sporazuma. Zašto bi to radili na dokumentu koji nema pravne valjanosti, upitao je Ribić.

Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako očekuje da danas "raspetljaju pravni čvor" i vide ima li smisla uopće dalje razgovarati ili ne.

I dalje smo uvjereni da je sporazum apsolutno valjani dokument i da imamo o čemu razgovarati. Ako Vladina strana misli drugačije, onda to znači da nemamo o čemu pregovarati i tada slijede tužbe. No, nama je vrlo važno pregovarati o sporazumu, poručio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na pregovore je donijela zlatnu i srebrne šibe, rekavši kako zlatne idu dobroj djeci, a srebrne zločestoj. Upitana kome onda ide zlatna, odgovorila je kako će je dobiti "onaj tko ponudi nešto realno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter