Nastavljeni pregovori Vlade i MOL-a oko Ine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori predstavnika hrvatske Vlade i madarske naftne kompanije MOL o medusobnim odnosima u Ini nastavljeni su danas u Državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagebu.

To je drugi krug pregovora, a prvi je održan 18. rujna. Ocekuje se da ce najvažnije teme u drugom krugu biti upravljacka prava u Ini, kako je pocetkom tjedna najavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovaracki tim, u kojem je i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnovic.

U ime madarske strane pregovore vode dva clana Upravnog odbora MOL-a Joszef Molnar i Oszkar Vilagi te predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott. Sastanak pregovarackih timova Vlade i MOL-a o izmjenama dionicarskog ugovora za Inu, koji je trebao biti održan krajem listopada, odgoden je, kako je tada neslužbeno receno, zbog toga što MOL nije pristao na predložene teme sastanka u vezi upravljackog modela u Ini.

Vec neko vrijeme traju napetosti izmedu MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veci utjecaj u upravljanju Inom. Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obecanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Madarska vlada je pocetkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogucnost prodaje Ininih dionica, nakon što je madarska policija primila zahtjev za uhicenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjici da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi madarskoj kompaniji prepustio upravljacka prava u Ini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter