Nastavljena potraga za F16 nestalim iznad Jadrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki vojni zrakoplov F-16 nestao je sinoć u Jadranu prilikom povratka u američku vojnu bazu u Avianu u regiji Friuli Venezia Giulia.

U posljednjem javljanju kontrolnom tornju vojne baze pilot aviona je poručio da ima problema sa upravljanjem. Jutros je jedna veća mrlja goriva primijećena na površini mora ispred jadranske luke Ravenna i tu su trenutno koncentrirane talijanske i američke spasilačke ekipe koji pokušavaju utvrditi točnu poziciju aviona.

Nestanak vojnog zrakoplova potvrdio je i američki Pentagon. Avion sa jednim pilotom letio je iznad Jadrana s još četiri jednake letjelice u sklopu uobičajene vježbe.

Oko dvadeset sati navečer pilot se zadnji put javio kontrolnom tornju, a već pola sata kasnije započela je potraga, moguće je da je pilot prije pada uspio aktivirati sistem napuštanja letjelice.

Kao što je poznato američka vojna baza u Avianu jedna je od najvećih u Europi, upravo su iz te baze polijetali američki avioni koji su bili uključeni u vojne operacije u Bosni i Srbiji. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter