Nastavljaju se saveznicki udari na Libiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapadni zrakoplovi u utorak nastavljaju napadati ciljeve u Libiji, dok Gadafijeve snage i dalje bombardiraju pobunjenicka uporišta. Snage odane Moameru Gadafiju ubile su najmanje 10 osoba u napadu na grad Zintan na zapadu zemlje, rekao je jedan stanovnik, a prenio Reuters.

"Gadafijeve su snage jutros bombardirale Zintan i ubile deset do 15 ljudi", rekao je taj stanovnik identificiran samo imenom Abdulrahman. "Nakon bombardiranja povukli su se na istocni dio Zintana. Mislim da se reorganiziraju, ali nisu se povukli iz sjevernoga dijela. Ondje je još golem broj vojnika, a imaju i potporu 50 do 60 tenkova i nekoliko vozila. Stanje je ovdje loše", dodao je. Ubijen je jedan od celnika Gadafijeve brigade kraj Tripolija, Husein El Varfali, objavila je al-Jazeera.



Saveznici su napali zrakoplov Gadafijevih snaga koji je letio prema Bengaziju, objavila je al-Jazeera, a prenio Reuters.
Zapadni su projektili uništili nosace raketa sovjetske proizvodnje u mornarickoj bazi Tripoliju, objavili su libijski dužnosnici. "Jucer je šest raketa i jedna bomba iz zrakoplova pala na ovo postrojenje", rekao je satnik Fati al-rabti, iz toga vojnog postrojenja istocno od Tripolija. Baza je evakuirana prije napada i nitko nije ozlijeden, dodaje.

Dva francuska zrakoplova uzletjela su u utorak s nosaca zrakoplova Charles de Gaulle u svoju prvu libijsku misiju, priopcio je glasnogovornik francuskih oružanih snaga. Zrakoplovi Rafale bili su u izvidackoj misiji i nisu otvarali vatru, rekao je Thierry Burkhart.

Koalicijske snage koje provode UN-ovu odluku o uvodenju zone zabrane leta nad Libijom ispalile su u utorak 20 raketa Tomahawk na protuzracnu obranu i druge mete, rekao je glasnogovornik americkog zapovjedništva za Afriku. Po njegovim rijecima, rakete su ispaljene s americkih i britanskih brodova i podmornica.



Unatoc uvodenju zone zabrane leta nad Libijom, libijske snage ne pridržavaju se UN-ove rezolucije koja traži prestanak napada na civile, rekao je jedan americki vojni zapovjednik. Admiral Samuel Locklear, koji je na celu americkih snaga koje provode odluku o zoni zabrane leta, kaže da tijesno suraduje s britanskom i francuskom vojskom te da ce vojne snage iz 13 zemalja sudjelovati u toj operaciji.

Trošak britanskog sudjelovanja u vojnoj operaciji u Libiji vjerojatno ce se mjeriti u desecima milijuna funta, a ne u stotinama milijuna, rekao je u utorak britanski ministar financija George Osborne. Po njegovim rijecima, trošak ce biti manji nego u nedavnim sukobima, a u potpunosti ce biti placen iz pricuva, a ne iz glavnoga proracuna ministarstva obrane. "Prerano je za grubu procjenu cijene operacije u Libiji", rekao je i dodao: "Ali mogu reci da ce cijena biti umjerena u usporedbi s nekim drugim operacijama, poput Afganistana.


Podijeli: Facebook Twiter