Nastavljaju se pregovori SIKD-a s Upravom Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nije prekinuo kolektivno pregovaranje u Uljanik grupi, pregovori nisu završeni, nego se nastavljaju, kazao je predsjednik SIKD-a Bruno Bulić. Time je opovrgnuo čelnike Sindikata metalaca Hrvatske koji su na konferenciji za novinare izjavili da je SIKD, zajedno s Jadranskim sindikatom te Sindikatom 3. maja, prekinuo pregovore jer nije potpisao aneks Kolektivnog ugovora kojim bi se povećala osnovica s 1.800 na 5.000 bruto kuna, te smanjio varijabilni dio plaće s 45 na 25 posto.

- Želja nam je da se Kolektivni ugovor izmijeni, no još nisu stvoreni novi uvjeti da bi se ugovor i potpisao. Socijalni partneri, sindikati i poslodavac, nisu se usuglasili o tekstu Kolektivnog ugovora. Unatoč tome, vjerujem da će se pregovori nastaviti. Naime, novim KU-om radnici ništa ne dobivaju niti gube, stoga imamo dosta vremena da ga ispregovaramo, kazao je Bulić. 

Ima manevarskog prostora

Nije želio komentirati istup vodstva SMH-a koje tvrdi da SIKD, zajedno s ostala dva sindikata, nije bio zadovoljan koeficijentima, koji bi omogućili da slabije obrazovani radnici, zahvaljujući različitim dodacima, poput deficitarnosti i teških uvjeta rada, mogli dobiti plaću onih visokokvalificiranih.

- To što tvrde u SMH-u je njihov problem. Pregovore nije nitko prekinuo, a uvjeta za potpisivanje predloženog teksta još nema. Sve će biti kako treba, potpisat ćemo KU i nakon toga sazvati konferenciju za novinare. Nadam se da ćemo usuglasiti tekst s Jadranskim sindikatom. Mi, naime, nismo dobili nikakav dokument koji bi potvrdio da su pregovori prekinuti ili završeni. O tome nas treba obavijestiti Uprava. Ukoliko ona prekine pregovore, na sindikalnoj strani ima manevarskog prostora koliko hoćete. No, zakon obje strane obvezuje da pregovaraju u dobroj vjeri, izjavio je Bulić, ne želeći govoriti o detaljima dok traju pregovori. 

Uvodi se obračun po satu rada

U SMH-u pak pozivaju sve sindikate koji djeluju u Uljanik grupi da potpišu aneks Kolektivnog ugovora, te apeliraju na poslodavce da ne posežu za pravilnicima i jednostranim rješenjima, pogotovo kad su u pitanju plaće. Radnicima poručuju da se još malo strpe, a nečlanove sindikata pozivaju da im se priključe. Prema aneksu KU-a koji podržava Sindikat metalaca, osim podizanja osnovice i smanjenja stimulativnog dijela plaće, fiksirao bi se zagarantirani dio plaće, uz raspon koeficijenata od 0,8 do 3.

Zbrojili bi se svi dodaci na plaću i uvrstili u koeficijente plaće radnog mjesta, uveo bi se obračun po satu rada, varijabilni dio plaće utvrđivao bi se uz savjetovanje sa sindikatom, dok bi ocjene rada u pojedinim radionicama bile javne. Aneks predviđa sklapanje novih ugovora o radu s novim koeficijentima koji garantiraju najmanje dosadašnju razinu plaća svim radnicima, dok bi se radni listovi i norme zadržali kao pokazatelj produktivnosti, ali se ukidaju kao parametar za obračun plaće.

Prosječna radnička plaća u Uljanik grupi, koja zapošljava 4.200 ljudi, od čega 1.600 u Arsenalu, je 5.900 kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 

 

Bruno Bulić

M. MIJOŠEK 


Podijeli: Facebook Twiter