Nastavljaju se jesenske kiše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedan studeni prolazi u znaku svakodnevnih kiša i stalnih novih ciklona niskoga tlaka zraka koje podržavaju toplo, vjetrovito i prije svega - izrazito kišovito vrijeme. Takvo vrijeme i nije neko veliko iznenadenje jer studeni je najkišovitiji mjesec u godini. Da je to zaista tako, najbolje potvrduje posljednjih nekoliko godina u kojima su upravo tijekom studenog zabilježene velike poplave širom Istre.

Najcešce su takve poplave pogadale podrucje Pule i šire okolice, a tek nešto manje ostala istarska podrucja. Svakako je potrebno podsjetiti se i na veliko izlijevanje mora na sve obale istarskih primorskih gradova koje se dogodilo upravo zadnjeg dana mjeseca studenoga 2008. godine.

Takvih neugodnih i razornih vremenskih nepogoda bili smo tijekom ovogodišnjeg studenog uglavnom poštedeni, do kraja ovogodišnje kišne sezone ostaje još više od mjesec dana pa svakako treba napomenuti da vrijeme i dalje prijeti. Prije svega prijete obilne kiše koje ce još sigurno pasti, do kraja ovoga, ali i do kraja iduceg mjeseca.

O vremenu tijekom studenoga najbolje govore neki izmjereni podaci na istarskim meteorološkim postajama. Vec je do polovice mjeseca palo iznad 150 litara kiše po cetvornom metru. Znatno je više kiše palo na južnim podrucjima Poluotoka, što je u skladu s ocekivanjima za ovaj mjesec u kojem se vecina kišnih oblaka stvara na moru i u priobalnim podrucjima.

Zabilježeno je vec desetak kišnih dana, a niti jedan suncani još od pocetka mjeseca. Temperature zraka su tri do pet stupnjeva iznad prosjeka dok stalni južni vjetrovi dodatno kvare ionako lošu vremensku sliku.

Zanimljivo je spomenuti da se temperature zraka ni u unutrašnjosti Istre tijekom citavog mjeseca još nisu spustile ispod ništice. Slican primjer teško bismo našli u dugoj povijesti mjerenja temperatura na ovim podrucjima.

Kao i obicno, najcešce pitanje koje se postavlja meteorolozima odnosi se na prognoze i predvidanja vremenskih prilika u iducem periodu. Nažalost, prema statistickim podacima nalazimo se tek u sredini kišne sezone, što ujedno znaci da se obilne i ceste kiše i dalje mogu ocekivati. To potvrduju i srednjorocne prognoze vremena po kojima, nakon kratkog poboljšanja, slijede nove kiše i nove prijetnje obilnih oborina. Vec se tijekom nedjelje ocekuje kiša koja ce se pocetkom iduceg tjedna pojacati i ponovno bi velike kolicine mogle zaprijetiti pojedinim podrucjima.

Vrijeme se nece stabilizirati ni do kraja mjeseca, kiše ce biti još dosta, a ukupne mjesecne kolicine ce sigurno biti blizu ili cak iznad rekordnih vrijednosti. Na kraju treba posebno naglasiti da se ipak ocekuje i jedna znacajna promjena vremena. Sredinom iduceg tjedna na ova ce podrucja sa sjevera stici znatno hladniji zrak, temperature zraka ce se spustiti za pet do osam stupnjeva, a kiša ce u višim predjelima prijeci u snijeg. Prolazno ce zapuhati i željno ocekivana bura koja ce pri kraju mjeseca na pravi nacin najaviti skori dolazak zime.

Na kraju još jednom treba posebno naglasiti, sezona kiša još je daleko od svoga završetka. Da je tome tako pokazat ce se vec za nekoliko dana. Vrlo je vjerojatno da ce tako ili slicno biti i tijekom prosinca. U višim predjelima kišu i toplo vrijeme uskoro ce zamijeniti snijeg i bura, a hoce li i kada snijeg stici i do mora, bit ce jasnije za dvadesetak dana!


Podijeli: Facebook Twiter