Nastavlja se širenje rive

Marija i Anđelo Pinezić iz Pinezići pokraj Kringe
Marija i Anđelo Pinezić iz Pinezići pokraj Kringe

Kako saznajemo iz Lučke uprave Pula, čekao se kraj turističke sezone da se nastavi s nasipavanjem, odnosno "širenjem" obale pulske rive. 

Na potezu rive, od nekadašnjeg yaht servisa prema Mandraču, nastavljeno je nasipavanje obale građevinskim materijalom s gradilišta nove pulske Opće bolnice. Kako saznajemo iz Lučke uprave Pula, čekao se kraj turističke sezone da se nastavi s radovima, odnosno "širenjem" obale pulske rive. 

Tri faze

Riječ je o nastavku sporazuma pulske Lučke uprave i Istarske županije s nadležnim ministarstvom za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice, odnosno novi infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale. Godinama su nastojanja pulske Lučke uprave da uredi rivu išla "sporo" s obzirom da je potreban pozamašni iznos sredstava. Spas je stigao tijekom izgradnje nove pulske Opće bolnice kada se pojavila mogućnost da se pulska riva uredi puno prije očekivanja i to kamenom s gradilišta nove bolnice.

Tako je već ranije dio rive od ACI-jevog servisa jahti do početka Mandrača, u dužini od 127 metara, proširen za oko 45 metara. Za taj je projekt Lučka uprava Pula dobila milijun kuna od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok je sama uložila 600 tisuća kuna. Nasipavanje obale podijeljeno je u tri faze, a nasipanje rive planira se u duljini od 600 metara, te širini dodatnih 34 do 40 metara, a sam plato šetnice iznosio bi oko 30 metara. 

Brže uređenje

Nasipavanje rive "besplatnim" materijalom s gradilišta bolnice sasvim sigurno ubrzava nastojanja da se pulska riva konačno uredi. Znajući da je Riječki gat do sada bio jedino mjesto unutar luke Pula namijenjena za prihvat brodova, kako na kružnom putovanju, tako i u linijskoj plovidbi, gradnjom novog dijela obale pulska Lučka uprava omogućit će i osigurati dolazak većeg broja brodova, a samim time i veći dolazak putnika, u Pulu na putovanjima spomenutog karaktera. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter