Nastavlja se rušenje bungalova na Valovinama

Prošle je godine srušeno 80 bungalova
Prošle je godine srušeno 80 bungalova

Proteklog tjedna nastavljeno je pretvaranje bungalova u nekadašnjem vojnom odmaralištu Valovine u neuvjetne za stanovanje objekte. Rušenje bungalova počelo je, naime, 2014. godine kako bi se spriječilo ilegalno useljavanje u napuštene objekte. Kako bi Grad Pula stupio u posjed pojedinog objekta tako bi počelo rušenje, no, ono traje i dan danas.

Uklanjanje u etapama

Grad Pula uspio se 2015. godine uknjižiti kao vlasnik na zemljištu bivšeg vojnog kampa Valovine, dokazavši sudskim putem vlasništvo nad vrijednim dijelom pulske obale.

- U tijeku su aktivnosti uklanjanja stolarije u bungalovima na području kampa Valovina, kojeg je zemljišnoknjižni vlasnik Grad Pula, sve kako bi se onemogućilo daljnje bespravno useljavanja u, za život, neuvjetnim i moguće opasnim građevinama. Samo rušenje nije obavljeno ove godine, već prošle i to uklanjanjem 80 bungalova. Tijekom ove godine uklonjena je stolarija u deset bungalova i to slijedom presuda Općinskog suda u Puli kojima su bungalovi vraćeni u posjed Gradu Puli. Inače, za sve objekte koji se ne nalaze u posjedu Grada Pule pokrenuti su postupci radi njihove predaje u posjed, i oni će se onesposobljavati i uklanjati nastavno na dinamiku okončanja sudskih postupaka obzirom je prvenstvena namjera, čim se stvore imovinsko pravni preduvjeti, onemogućiti daljnje bespravno useljavanje. Daljnje uklanjanje preostalih građevina na tom području će se, radi racionaliziranja troškova, provoditi u etapama, odgovorili su na naš upit o posljednjim aktivnostima na Valovinama iz Grada Pule.

S onemogućavanjem boravka, odnosno življenja, u bungalovima Grad je počeo nakon što su se objekti na Valovinama nakratko "oslobodili" stanara, ali ubrzo pronašli nove ilegalne useljenike. Stoga se odlučilo dio bungalova srušiti, a dio onesposobiti. Kao što se vidi iz odgovora gradske uprave, po ulasku u posjed objekata bez odgode se onemogućavaju daljnja useljenja, osobito zbog slabe infrastrukturne opremljenosti lokacije, pa se objekti devastiraju kako ne bi dobili nove "stanare". (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter