Nastavlja se recesija u Španjolskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolska recesija protegnula se i na treće tromjesečje, dok se inflacija u listopadu zadržala na visokoj razini, pokazali su u utorak objavljeni podaci.

Španjolski bruto domaći proizvod spustio se u trećem tromjesečju 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći pad peto tromjesečje zaredom, kako pokazuju preliminarni podaci španjolskog Nacionalnog zavoda za statistiku (INE). Podaci su neznatno bolji no što se prognoziralo, iako bi svaka sugestija o oporavku bila 'fatamorgana', upozorava Estefania Ponte iz madridskog Cortal Consorsa.

"To ne znači da se gospodarstvo pokrenulo, već samo da su obitelji ranije obavile planirane kupnje kako bi pretekle podizanje stope PDV-a", dodaje Ponte.

Na godišnjoj razini gospodarstvo se smanjilo 1,6 posto. Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom cijena koji je u upotrebi u Europskoj uniji iznosila je u Španjolskoj u listopadu 3,5 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na rujan, pokazali su preliminarni podaci iz odvojenog izvješća. Analitičari su očekivali da će kliznuti na 3,4 posto. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter