Nastavlja se projekt Dolcevita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski projekt "Dolcevita", pokrenut 2009. godine, u kojem Grad Pula i pulska Turistička zajednica, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluju u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada u starogradskoj jezgri ide dalje. Štoviše, kako saznajemo od nadležnog gradskog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, u pripremi je izmjena Odluke o uvjetima, kriterijima i postupku sufinanciranja tog programa kojom se dodatno želi pojednostaviti i ubrzati postupak realizacije projekata.

- Po donošenju nove odluke, a koju donosi i potvrđuje Gradsko vijeće Grada Pule, bit će raspisan novi javni poziv, a novost je da će se na taj javni natječaj odsad moći prijavljivati i zgrade izvan zaštićene povijesne jezgre, rekao je Prhat. Istaknuo je da će u novi javni poziv biti ugrađene značajne izmjene u odnosu na prijašnje javne pozive, a koje se odnose na uvjete i mjerila za sufinanciranje, zatim način sufinanciranja te sam postupak podnošenja prijava. Drugim riječima, u idućem javnom pozivu za prijavu građevine na kojoj suvlasnici žele obnoviti fasadu i(li) krovište, pojednostavit će se procedura za dobivanje suglasnosti o sufinanciranju, odnosno bit će potrebno puno manje dokumentacije.

Što će se to konkretno mijenjati zasad nije poznato jer je odluka još u pripremi, no zna se da priprema dokumentacije neće biti toliko kompleksna kao što je bila dosad.

Grad Pula je dosad u projektu sudjelovao, odnosno sufinancirao 100 posto troškova izvedbe konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i radova na obnovi povijesnih detalja, 50 posto u troškovima izrade projektne dokumentacije i stručnog nadzora, 25 posto troškova izvedbe radova za obnovu pročelja i krovova te 100 posto troškova oblikovanja i usklađivanja vanjskih dijelova pročelja i izvedbu nove ili zamjenu postojeće neuvjetne stolarije na poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Pule. Turistička zajednica grada Pule pak, sudjelovala je s 25 posto troškova. Hoće li taj omjer u sufinanciranju ostati isti, također valja još pričekati, no vjeruje se da se taj dio neće mijenjati jer dosadašnji suvlasnici građevina koji su na taj način obnovili svoje fasade, nisu imali primjedbi na način sufinanciranja.

Otkako je pokrenut program "Dolcevita" raspisana su tri natječaja na koja su se ukupno prijavili suvlasnici 64 objekta. No, nisu svi uspjeli ući u program zbog neudovoljavanja uvjeta. Međutim, broj zainteresiranih za takvu obnovu svojih pročelja i krovišta iz godine u godinu raste što je znak da je program dobar i da se isplati.

U projektu je do sada obnovljeno osam građevina - Kapitolinski trg 1 i 10, Sergijevaca 43, Maksimijanova 2/Sergijevaca 18, Hermana Dalmatina 11 te na adresi Držićeva 2/Sergijevaca 36 i Uspon sv. Roka /Kandlerova, a posljednje u nizu obnovljeno je pročelje stambeno-poslovne zgrade na adresi Hermana Dalmatina 11. Nedavno je u ulici Sergijevaca postavljena skela za obnovu još jedne građevine u sklopu tog projekta, a povodeći se dobrom praksom, neki su se suvlasnici, poput onih na Narodnom trgu, i sami uhvatili "posla" te krenuli u obnovu krovišta. Dolcevita je, podsjetimo, i pokrenut jer je Pula grad bogate povijesne i spomeničke baštine čija stara gradska jezgra obiluje vrijednim građevinama ali su mnoge nagrizene zubom vremena i izgledaju oronulo. Cilj ih je urediti i obnoviti. Neke od njih su čak i opasne po život, čemu svjedočimo prilikom svake jače bure ili obilne kiše kada s tih građevina padaju dekorativni komadi ili komadi fasade. Budući da je obnova za većinu suvlasnika skupa, Grad je pokrenuo projekt Dolcevita ne bi li malo olakšao ulaganja građana, a pokušat će još "podebljati" sufinanciranje povlačenjem novca iz EU fondova kako je svojedobno najavio gradonačelnik Boris Miletić. (N. SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter