Nastavlja se priprema za izgradnju rotora na vrhu Radićeve


Gradonačelnik Pule Boris Miletić donio je 20. srpnja odluku o sklapanju prethodne nagodbe između Grada Pule i Izo d.o.o. Tom je odlukom utvrđeno da Grad Pula ima interes za stjecanjem prava vlasništva na približni od 59 kvadrata, u vlasništvu Izo d.o.o. iz Žminja, Balići 18, s obzirom da ulazi u obuhvat rekonstrukcije raskrižja Rizzijeva-Radićeva ulica u Puli, za koji je zahvat u prostoru donesena lokacijska u travnju ove godine.

Prebijanje vrijednosti

Odlukom je utvrđeno i da je vrijednost navedene nekretnine, utvrđena elaboratom Studija Kaić, u ukupnom iznosu od 23.992 eura, u što su uračunati i posljedični gubici za matičnu nekretninu. Istom je odlukom definirano da Izo d.o.o. ima interes za stjecanjem prava vlasništva na površini od 173 kvadrata u vlasništvu Grada Pule, te da je vrijednost navedene nekretnine utvrđena elaboratom Studia Kaić u ukupnom iznosu od 20.587 eura.

Kao što smo već pisali, godinama se priželjkuje i najavljuje izgradnja kružnog toka na križanju Radićeve i Rizzijeve ulice, crnoj točci pulskog prometa kojom dnevno prolazi i do 20 tisuća vozila. Učestale prometne nezgode, neke i sa smrtnim posljedicama, nepregledno raskrižje te velika frekventnost vozila, razlog su ubrzanih radova radi početka izgradnje rotora kojim bi se ti problemi trebali riješiti.

Projekt je najprije čekao dovršetak plinofikacije Pule jer je raskrižjem, na plitkoj dubini, prolazio jedan od glavnih vodova gradskog plina, a sada se ubrzano rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Projekt je u jednom trenutku i izmijenjen da rotor ne bi zadirao u privatno vlasništvo te je, planski, budući rotor uvučen na površinu bližu zgradama.

Rotor i u Voltićevoj

U ovogodišnjem gradskom proračunu predviđeno je 1,5 milijuna kuna za izgradnju tog kružnog toka, a bila bi riječ o prometnoj površini od oko 280 metara. U budućnosti je u istoj ulici planiran još jedan kružni tok, kod spomenika, na Vidikovcu.

Kako je pojašnjeno iz Grada Pule, ostatak sredstava osigurat će se, putem rebalansa proračuna i/ili u proračunu za 2018. godinu. Također, naglašeno je da sam rotor na vrhu Radićeve ulice ne bi imao smisla bez izgradnje obližnjeg autobusnog ugibališta u Rizzijevoj ulici, te tog manjeg kružnog toka na križanju Rizzijeve i Voltićeve ulice pa će se stoga na budući rotor na križanju Radićeve i Rizzijeve ulice nadovezati rekonstrukcija prometnice Rizzijeva - Voltićeva s izgradnjom kružnog toka za što su u tijeku pripremne radnje te izgradnja autobusnih ugibališta. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter