Nastavlja se labinski Transart

Videoinstalacija Thomasa Jelineka (R. SELAN)
Videoinstalacija Thomasa Jelineka (R. SELAN)

Videoinstalacijom austrijskog likovnog umjetnika Thomasa Jelineka na pročelju palače Narodnog muzeja nastavljen je Transart 2012., istarski međunarodni interdisciplinarni umjetnički festival i laboratorij koji je otvoren proteklog petka izložbom fotografija u galeriji Narodnog muzeja u povodu 20. obljetnice djelovanja Labin Art Expressa.

Jelinek je svestrani multidisciplinarni umjetnik s bečkom adresom, dobitnik više međunarodnih nagrada, između ostalog i Zlatnog lava za najbolji performans na Venecijanskom bijenaleu 2007. godine. Instalacija je ponovljena danas, a predstavili su se i austrijsko-hrvatski umjetnici Ivana Kralj i Roderich Madl.

Sutra je na programu performans "Misu", koji će na pozornici Kod špine izvesti japansko-austrijska buto plesačica Kazuko Kurosaki, a nakon toga slijedi koncert eksperimentalne glazbe austrijskih glazbenika Thomasa Wagensomerera i Franza Hatzingera.

Zatvaranje Labin Art Republike 30. kolovoza bit će popraćeno svjetlosnom instalacijom "LAE", kada će svjetlosnom zrakom biti spojeni šoht na Pjacalu i stari grad.

Time će završiti prvi dio Transarta, a drugi će potrajati do polovice rujna. Početak će biti u znaku triju devetki: prvih devet dana devetog mjeseca u godini održavat će se 9. međunarodna kazališno-plesna radionica Lamparna 2012. Deset umjetnika iz Hrvatske, Nizozemske i Austrije družit će se s ciljem da im tijela postanu ljutita i buntovnička da bi intuitivno reagirala na situaciju, ambijent i publiku te na glazbu koja će na radionici biti komponirana. Tijek radionice i završni performans bit će dokumentirani na filmu "Lamparna 2012".

Transart će završiti instalacijom mađarskog umjetnika Erossa Istvana i videoprojekcijama domaćih umjetnika Petra i Marčela Brajnovića koje će se održavati od 10. do 15. rujna. (R. S.)            


Podijeli: Facebook Twiter