Nastavlja se izgradnja pulske rive

Dio rive koji će se konačno početi uređivati (M. ANGELINI)
Dio rive koji će se konačno početi uređivati (M. ANGELINI)

Nakon što je Lučka uprava Pula potpisala ugovor s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice, ovih će dana krenuti i radovi na zatrpavanju i širenju obale pulske rive u smjeru lučice Mandrač. Novi je to infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale, kako su to na jučerašnjoj prigodnoj konferenciji za novinare nazvali pulski gradonačelnik Boris Miletić i ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi.

Radovi kreću 14. srpnja

- Želim, dakle, najaviti nastavak izgradnje pulske obale koji se zapravo odvija već godinama i to od Riječkog gata, ali sada smo došli u fazu B, a konkretni radovi kreću u utorak 14. srpnja. Riječ je o gradnji obale u dužini od 127 metara i 45 metara u širinu prema moru. Na tom će se dijelu dnevno krcati 500-tinjak kubičnih metara kamenja, a riječ je o materijalu koji se vadi iz temelja buduće nove Opće bolnice, rekao je pritom De Gravisi.

Istaknuo je da će radovi trajati mjesec i pol dana, s pauzom koju ima izvođač radova u periodu od 1. do 10. kolovoza, pa će biti dovršeni do 31. kolovoza. Kako je rekao, iz projekta rekonstrukcije prometnice Riječki gat-Veli Vrh, sredstva u iznosu od milijun kuna dobili su od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok će Lučka uprava za izvođenje radova nasipavanja utrošiti još 600 tisuća kuna.

Istaknuo je nadalje da je od 2011. godine do danas Lučka uprava izgradila 60 metara obale. Faza A radi se dijelu kod Veslačkog kluba i to postepeno, ovisno o prilivu potrebnih sredstava. Do danas je dakle izgrađeno 60 metara, a predstoji još 40 metara obale. U fazi B izgradit će se još 127 metara.

Vraćanje Pule moru

- Zahvaljujući Lučkoj upravi došli smo do realizacije dugo najavljivanog projekta povratka Pule moru, rekao je prigodno i gradonačelnik Miletić. - Moram pritom istaknuti da je potrebna jedna dobra vizija razvoja da bi se potom u nju projekti uklopili. Izgradnja Opće bolnice Pula otvorila je kvalitetnu mogućnost da kamen izvađen na tom gradilištu iskoristimo za nasipanje obale i dobivanje novih 127 metara obale. Na tom jednom platou potom ćemo osmisliti nove javne sadržaje jer dobivamo novu kvalitetnu površinu, a ujedno ćemo pokrenuti gospodarsku aktivnost, rekao je nadalje Miletić i pohvalio suradnju s Istarskom županijom i Lučkom upravom Pula koji iz riječi brzo prelaze na dijela i realiziraju ovaj važan projekt za grad.

Upitani kako se u to uklapa izgradnja terminala za pomorski i putnički promet, Miletić je ustvrdio da je za taj projekt u tijeku izrada feasibility studije što je ključan dokument za sve daljnje aktivnosti.

- I terminal je dio projekta o vraćanju Pule moru, ali tek s feasibility studijom u rukama moći ćemo ići u DUUDI i konkretno prezentirati ovaj gospodarski prijedlog nakon čega će, uvjeren sam, i država biti blagonaklona u odluci da to zemljište dodjeli Gradu Puli, istaknuo je Miletić i dodao da je Lučka uprava Pula u partnerstvu s lukom u Veneciji spremna krenuti u izgradnju tog infrastrukturnog projekta.

De Gravisi je pak dodao da će studija izvedivosti, cost benefit analiza, biti gotova do 12. kolovoza i tada će to biti konačna verzija koja će pokazati što im je činiti po pitanju kruzinga u Puli. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter