Nastavlja se cirkus na pulskoj tržnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prica oko zatvaranja ugostiteljskog objekta "F&N" u zgradi tržnice nastavlja se i, kako se cini, dobiva sve ozbiljnije konotacije. Njegov je vlasnik Sinanudin Hodža tijekom vikenda lokal oblijepio transparetnima koji na hrvatskom, njemackom, talijanskom i engleskom jeziku prolaznicima porucuju da je objekt zatvoren "zbog diskriminacije i provokacije bez razloga, sa sumnjom na religiju i nacionalnost".

I dok se naši gosti cudom cude, propitkujuci uokolo o cemu je rijec, turisti posežu za aparatom, slikajuci transparente kao jednu od uspomena na tritisucljetni grad. Navodno je cijela prica vec dospjela i do jednih njemackih novina.

Komentirajuci razloge za ovakav cin braca Hodža jucer su nam navela da su aktualni problemi tek vrh ledene sante, uvjeravajuci nas da ih se šikanira vec godinama, mada pošteno obavljaju svoj posao. Tako su, tvrde, vec istjerani iz jednoga lokala na katu tržnice, a tzražavaju sumnju i da je netko bacio oko i na ovaj njihov objekt te navode da su transparenti na lokalu tek pocetak i nece stati dok se ne riješi njihov status.

Na naše upite zbog cega im je konkretno zapecacen objekt, Sinanudin odgovara da rješenja o tome nema, a zapisnik nije htio prihvatiti jer je, kako tvrdi, inspektorica u obilazak objekta došla nelegalno prijeteci da "gledaju svoja posla".

Podsjetimo, o pokušaju inspektorice da zatvori objekt pisali smo prije desetek dana. Vec tada napetu atmosferu vlasnici objekta iskoristili su postavivši na njega transparent "Zatvoren zbog mobinga i diskriminacije", nakon cega su odbili fizicki zatvoriti lokal dok im inspektorica ne pokaže službene isprave i nalog po kojem su to dužni uciniti. U cijeloj zbrci inspektorica je nestala, a da nije zatvorila lokal. Vratila se tek popodne, u pratnji dodatnih policijskih snaga.

- Nisam htio sudjelovati u takvoj igri, znam da je objekt došla zatvoriti po necijem nalogu, pa sam jednostavno otišao. Sutradan sam našao zatvoren prostor, navodi Hodža te dodaje da u njega nece uci sve dok mu netko ne odgovori zašto ga se šikanira. Pitajuci se tko to ima pravo bez njega zatvoriti objekt u koji je godinama ulagao kao jedan od ulagaca u rekonstrukciju zgrade tržnice, podsjeca da su svi problemi poceli kada je od Uprave tražio da, kao i drugi ugostitelji u gradu, radi i u popodnevnim satima.

Uz pricu da su godinama unazad bez problema radili i poslijepodne, navodi da je zatvaranje usred sezone dio necijeg plana, sumnjajuci cak da netko želi iz igre izbaciti sve koji su sudjelovali u rekonstrukciji zgrade tržnice - te ju privatizirati. To potvrduje i cinjenicom da je starih zakupaca u zgradi ostalo tek cetvero.

Kako gledaju na cijelu pricu upitali smo i ostale zakupce na katu zgrade tržnice. Uz dano obecanje da im necemo spominjati imena, vlasnici kafica ponovili su nam da nemaju potrebu raditi u popodnevnim satima jer se, po vec dobro uhodanoj shemi, zgrada nakon 13 sati pocinje prazniti. Drugacije je, dodaju, s lokalima koji nude i hranu.

O transparentima i navodima na njima nitko nije želio previše raspravljati. Oni koji su s nama ipak razgovarali smatraju da je rijec o slobodi govora i svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje. (Borka PETROViC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter