Nastavlja se blokada pulskog sveucilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski studenti nastavljaju s blokadom Sveucilišta Jurja Dobrile odbijajuci prijedlog ministra Radovana Fuchsa da ce besplatno studirati svi koji redovito ispunjavaju svoje obaveze, odnosno skupe dovoljan broj ECTS bodova, bez obzira na prosjek ocjena i to pocevši s generacijom brucoša od sljedece akademske godine.

- Model obrazovanja po kojem bi redovni studenti, koji ne bi pali godinu, svi studirali besplatno, nije model besplatnog obrazovanja niti je ono što mi tražimo. Ostaju izvanredni studenti koji i dalje placaju svoj studij, školarine na postdiplomskim studijima takoder su izuzete, a placanje ECTS bodova i dalje ostavlja mogucnost stvaranja novih modela naplacivanja obrazovanja. Svaki model obrazovanja u kojemu postoji bilo koji vid placanja nosi u sebi klicu daljnje komercijalizacije, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare clanovi Nezavisne studentske inicijative Pula.

Dodaju da je postoji opasnost ce mnogi fakulteti nakon uvodenja ovakvog sustava redovne studente koji placaju studij jednostavno zamijenili istim brojem izvanrednih studenata.

- Opet bi bili na istom, osim što se studenti koji placaju više ne bi nazivali studentima za osobne potrebe, nego izvanrednim, vele studenti.

Upravo su zbog ovih razloga na jucerašnjem plenumu s više oko 150 glasova za i tek 20-ak protiv blokade, pulski studenti odlucili ustrajati u svojoj borbi za potpunim javnim financiranim obrazovanjem na svim razinama – preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj.

Za danas u 15 sati najavili su 15-minutni performans "Potrubi za obrazovanje". Studenti ce na svim vecim raskrižjima u Puli stajati s transparentima pozivajuci vozace da potrube kao znak podrške u njihovoj borbi za besplatnim obrazovanjem.

Da bi dodatno senzibilizirali javnost te je upoznali sa svojim ciljevima, sutra ce gradanima dijeliti "Shalabahter", svojevrsni letak sa svim relevantnim informacijama o studenskim prosvjedima. O daljnjim akcijama i blokadi Sveucilišta odlucivat ce se na današnjem plenumu koji ce se održati u 19 sati u dvorani 406 Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic".


Podijeli: Facebook Twiter