Nastavlja li se s praksom subjektivnog planiranja?


Samo petnaest dana trajala je javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Buzeta. Zbog obaveza koje proizlaze iz propisa koji reguliraju prava javnosti na uključivanje, rok je trebao biti minimalno 30 dana, a javna rasprava trebala je uključiti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš. Budući da taj postupak nije proveden, donošenje izmjena prostorno planske dokumentacije u suprotnosti je s odredbama Zakona o zaštiti okoliša, navodi se u priopćenju koje je medijima uputila Udruga Zelena Istra.

Nije prvi put u Istri da neodgovorne uprave pokušavaju izbjeći stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Prijedlogom izmjena i dopuna PPU Buzeta nastavlja se s praksom subjektivnog planiranja, unoseći neke namjene površina isključivo na temelju zahtjeva investitora, bez poznavanja ili brige o mogućim posljedicama ili svijesti o načinu postizanja održivog razvoja, navodi se u priopćenju te napominje da je postupak izmjena i dopuna prostorno planske dokumentacije potrebno obustaviti odnosno uskladiti sa Zakonom o zaštiti okoliša provedbom postupka strateške procjene utjecaja na okoliš.

Komentar na primjedbe Zelene Istre zatražili smo od gradonačelnika Siniše Žulića koji je izjavio da je Grad Buzet prilikom izrade prostornog plana morao poštivati Zakon o prostornom planiranju koji kaže da javna rasprava ne smije trajati više od 15 dana. Kako bi se omogućilo da prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana uređenja bude što duže dostupan javnosti, javnoj raspravi prethodila je javna objava osam dana ranije. Isto pitanje postavila je prije mjesec, dva, pučka pravobraniteljica, a iz njenog odgovora, kaže Žulić, vidljivo je da je procedura bila zakonski utemeljena.     Žulić je također istaknuo da imaju pismena očitovanja resornih ministarstva koja su i javno pročitana pred dvjestotinjak građana na javnom izlaganju, da u ovom slučaju nije potrebna strateška procjena utjecaja na okoliš.

- Kao i uvijek dosad, spreman sam da se sve stvari koje se smatraju protuzakonitim ponovo razmotre, jer plan je još uvijek u fazi izrade. U posljednje vrijeme po gradu čujem priče da će se izmjenama plana omogućiti nekakve spalionice i deponiranje opasnog nuklearnog otpada, a namjera plana je da upravo takve stvari spriječe - rekao je Žulić te ustvrdio da je informacija da se prostornim planom legalizira kompostana netočna te izrazio žaljenje što neki pojedinci šire netočne informacije. Također je istaknuo da Grad Buzet planom nije predvidio širenje područja za eksploataciju mineralnih sirovina te rekao da je tvrtka Geoprojekt posao izrade prijedloga plana dobila na javnom natječaju te da nije bilo argumenata da se iz njega isključi. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 1. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter