Nastavak suđenja za "vlak smrti" u Rudinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznošenjem obrana petorice okrivljenika na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak se nastavlja suđenje za veliku željezničku nesreću, koja se dogodila 24. srpnja 2009. u Rudinama kod Kaštela, kada je u iskliznuću nagibnog vlaka koji je vozio na liniji Zagreb - Split, poginulo šest putnika dok ih je 55 teže i lakše ozlijeđeno.

Svoju će obranu u iduća tri dana iznositi Ivan Medak, bivši direktor iz HŽ-a, Ivan Tomašković, direktor tvrtke Intrade, Jozo Bazina, savjetnik u toj tvrtki, Drago Rogulj, rukovoditelj protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac. Oni su optuženi da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG-300, čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću, kao i da su bili svjesni posljedica.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Damira Romca je u veljači ove godine odbilo zahtjev za rekonstrukcijom nesreće nagibnog vlaka, što su tražili branitelji okrivljenih.

Suđenje je počelo 19. siječnja 2011. godine, a odmah nakon nesreće u ljeto 2009. rješenjem istražnog suca Medak, Bazina i Tomašković bili su pritvoreni sve dok istražni sudac Davor Svalina nije ispitao sve svjedoke, nakon čega su pušteni na slobodu.

Na prvoj raspravi u siječnju 2011. godine svi optuženi su sucu Damiru Romcu i sudskom vijeću nakon čitanja optužnice rekli da se ne osjećaju krivima.

Tijekom dvogodišnjeg suđenja saslušani su deseci svjedoka, vještaka, kao i članova obitelji poginulih u toj teškoj željezničkoj nesreći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter