Nastavak šetnje poznatim etno ambijentalnim glazbenim putovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski glazbenik Franko Krajcar ima novi, četvrti album nazvan "Aleja glagoljaša" koji je nastao u suradnji s Maurom Giorgijem, a objavio ga je Aquarius Records te na njemu ima 13 pjesama.

Njegov prošli CD "Rož(en)ice" osvojio je nagradu Porin kao najbolji etno album, a Krajcar kaže i da na ovom albumu nastavlja s dosadašnjom etno ambijentalnom pričom.

Franko Krajcar je prošle godine dobio status slobodnog umjetnika preko Hrvatskog društva skladatelja što znači da u pet godina mora objaviti barem dva albuma. Osim toga, album je Krajcarov poklon samom sebi za 50. rođendan koji slavi u subotu te ujedno posveta njegovoj obitelji. Zahvalu upućuje Giorgiju, s kojim već godinama surađuje, a koji je na albumu pjevao prateći vokal, svirao akustičnu, električnu i bas gitaru, mandolinu i ukulele te bio zadužen za programiranje. Osim toga, on je producirao album i aranžirao pjesme.

Multikulturalnost i identitet

Na albumu sudjeluju Irena Giorgi koja pjeva prateće vokale u pjesmama "Oriente" i "Pjesma Istri" te je glavni vokal u pjesmi "Božićni valcer", zajedno sa zborom Osnovne škole Šijana koji ona vodi. U pjesmi "Sjeta" koristi se poezija Krajcarove supruge Nataše Buršić Krajcar koja te stihove i govori kao i Roberta Razzi koja stihovima i glasom sudjeluje na pjesmi "Pokora".

Od 13 pjesama osam je autorskih, a osim što je Franko Krajcar napisao sve tekstove i glazbu za njih te pjevao, na ovom je albumu svirao roženice, mih, gajde, violinu, flautu, saksofon, panovu frulu i ukulele.

"Franko Krajcar u svom glazbenom stvaralaštvu sklon je ekspanziji u dubini, sklon transformaciji na površini. Voli multikulturalnost, ali drži do identiteta", piše u tekstu na omotu albuma Nataša Buršić Krajcar i koja kaže da Giorgi u ovoj kombinaciji utjelovljuje vjetar koji donosi oluju "koja zakovitla glazbu u svoj svojoj silini i raskoši".

Kada govori o nekim pjesmama s albuma Krajcar kaže kako je naslovna skladba inspirirana istoimenom cestom između Roča i Huma. "Krasna zemljo" nije obrada, no zato "Draga nam je zemlja" jest. "Pjesmu Istri" na tekst Vladimira Nazora izvodi na koncertima već desetak godina, ali je još nikad nije snimio, do sada. "Samanj" je jedna rokerska, a "Marijo bela kumrijo" obrada je makedonske pjesme s Kosova. "Brionske noći" nekad je pjevao Krajcarov pokojni tata Zlatko i radi se o još jednoj obradi tradicijske pjesme. "Oriente" je izvorno objavljena na albumu "1947 – hommage a Sergio Endrigo" na kojem je više izvođača snimilo pjesme ovog slavnog pokojnog kantautora pulskih korijena, dok novi Krajcarov CD zatvara prigodni blagdanski "Božićni valcer", snimljen prije četiri godine.

Promocija u Zagrebu i Puli

"Tamo doli poli mora" odabrana je kao singl, a u planu da postanu singlovi su i "Krasna zemljo", "Korizma blues" te naslovna pjesma. Spotovi za sada nisu u planu, no bit će ih, najavljuje Krajcar.

Iako je album rezultat suradnje Krajcara i Giorgija, Krajcar kaže da suradnja s njegovom starom grupom Indivia nije gotova, taj bend i dalje postoji te Krajcar planira objaviti album i s njima. S Indiviom će napraviti promociju "Aleje glagoljaša", kao i odvojeno s Giorgijem. Grupu Indivia u novoj postavi čine gitarist Martin Glavaš, perkusionist, saksofonist i flautist Dean Simonelli, klavijaturist Daniel Simonelli, basist Mladen Parezanović Cruz, bubnjar Roberto Legović te Mauro Giorgi kao Krajcarova desna ruka. Koncertna promocija kreće početkom iduće godine u Zagrebu i Puli.

Album je sniman u Studiju Fragola u Ližnjanu. Mastering je napravio Denis Budim u rovinjskom studiju LA. Mladi talentirani pulski umjetnik Vedran Rakić Zmaj napravio je likovno oblikovanje, a Krajcar mu je jako zahvalan što je svojim ilustracijama obogatio vizualnu stranu albuma, dok je za dizajn bio zadužen Oskar Pigac. Urednica izdanja je Marijana Četković. Album će se do kraja tjedna moći nabaviti na www.cedeterija.com.

(M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter