Nastavak pregovora o Ini u cilju Hrvatske i Mađarske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da je na jučerašnjem sastanku s mađarskim kolegom Janošem Martonyijem zaključeno kako je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori između Mola i hrvatske Vlade.

"Razgovarali smno o odnosima Hrvatske i Mađarske i zaključili da je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori. Odnosi između dviju zemalja su iznimno važni i na dugi rok mnogo važniji od pojedinačnog problema, ma koliko on važan bio", rekla je danas Vesna Pusić novinarima u Saboru, pred početak svečane sjednice u povodu Dana neovisnosti 8. listopada.

Kazala je i kako će dvije zemlje nastaviti raditi na suradnji i smirivanju "sada malo uzburkanih odnosa".

Na pitanje očekuje li da će Hrvatskoj stići i službena ponuda za otkup Molovih dionica u Ini, odgovorila je kako će to raščistiti pregovarači. "Postoji stav kako je najbolje da raščistimo taj problem i nastavimo raditi zajedno, ali to će rješavati pregovarači", rekla je Pusić.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak još uvijek nije upoznat s onim što su sa svojim mađarskim kolegama jučer zaključili ministrica Pusić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Nisam se uspio vidjeti s njima. Vjerojatno ćemo o tome razgovarati tijekom vikenda ili u ponedjeljak", rekao je Vrdoljak.

Ponovio je da kao pregovarač s Molom iz te kompanije još uvijek nije dobio nikakvu informaciju o namjeri Mola da Hrvatskoj ponudi otkup dionica u Ini. "Nikakvu informaciju o tome još nisam dobio. Ako je ne dobijem u narednih par dana, pitat ću koji su njihovi stavovi", kazao je.

Na pitanje ima li Hrvatska snage za otkup dionica, odgovorio je kako Hrvatska ima snage ispuniti strateške ciljeve koji su pred Inom. "Hrvatska ima snage ispuniti strateške ciljeve da Ina bude regionalna samostalna kompanija, s čvrstim rafinerijskim sustavom, istraživanjem i eksploatacijom, naftni lider u regiji i to ćemo i napraviti kao vlada. Da li sami, s postojećim ili nekim drugim partnerom, to ćemo vidjeti", poručio je Vrdoljak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter