Nastavak izgradnje kanalizacije u Loborici ovisi od EU-a

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Izgradnja prvih stotinu i više metara kanalizacije u Loborici nedavno je dovršena uz ovogodišnju rekonstrukciju državne ceste na ulazu u naselje sa sjeverne strane. No, dovršetak gradnje kanalizacije u Općini Marčana ne očekuju ove godine, a upitno je hoće li nastavak gradnje početi u drugoj polovici 2017. kako je to najavljeno u studenom 2016. Općinski načelnik Marijan Kostešić nam je pojasnio da je nositelj izgradnje te kanalizacije IVS d.o.o. iz Buzeta koji je ishodio građevinsku dozvolu, riješio imovinsko-pravne odnose i praktički je, kad osigura financijska sredstva, spreman da provede postupak javne nabave i započne s gradnjom.

- U listopadu 2016. godine IVS je prijavio projekt na natječaj za mjeru 7. podmjeru 7.2 programa ruralnog razvoja, ali do dana današnjega navedeni natječaj nije okončan, pa se ni ne zna da li će se taj projekt vrijedan oko 7,4 milijuna kuna, bez PDV-a, financirati europskim novcima u visini od 5,95 milijuna kuna, kako se očekivalo, naglasio je Kostešić te komentirao da od pozitivnog rješavanja tog natječaja ovisi i početak i završetak izgradnje kanalizacije u Loborici.

- Već je sada izvjesno da to neće biti u 2017. godini, naglasio je. Upitan koliko će mještani plaćati po priključku na kanalizaciju Kostešić je odgovorio da prema propisima o vodama i financiranju vodnog gospodarstva priključci na kanalizaciju se ne naplaćuju.

- Međutim, vlasnici zgrada morat će o svom trošku unutar svoje parcele izvršiti potrebne prilagodbe i zahvate da svoje sanitarne vode umjesto u sabirnu jamu preusmjere u priključak na sustav javne odvodnje, zaključio je. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter