Nastavak gradnje komunalnih objekata ovisi o europskom novcu

Smoothie - odličan način da se započne dan (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Smoothie - odličan način da se započne dan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vijeće općine Lupoglav jednoglasno je, na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, prihvatilo prijedlog općinskog proračuna za 2018. godinu. Prema prijedlogu kojeg je obrazložio općinski načelnik Franko Baxa, prihodi su planiranu u iznosi od 4,31 milijuna kuna, a rashodi od 4,33 milijuna kuna, pri čemu će se manjak od 28 tisuća kuna pokriti iz sredstava prenesenih iz ove godine.

Od planova za iduću godinu Baxa je posebno izdvojio pripremu dokumentacije za dom u Lesišćini, proširenje groblja u Dolenjoj Vasi i gradnju sportske dvorane u Lupoglavu. Realizacija ovih objekata ovisit će sredstvima iz EU fondova, pojasnio je Baxa, dodajući kako će se u suradnji s Hrvatskim vodama nastaviti s gradnjom sustava odvodnje u naselju Lupoglav. U skladu s time Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture planiran je ukupnom iznosi od 1,55 milijuna kuna, od čega je pola milijuna kuna planirano za gradnju kanalizacije u Lupoglavu.

Prije donošenja proračuna za iduću godinu, aktualni je proračun za ovu godinu na prihodovnoj strani s 4,73 milijuna kuna smanjen na 3,41 milijuna kuna. Najviše su, i to za čak 804 tisuće kuna, smanjeni prihodi od poreza, a do toga 790 tisuća kuna otpada na porez na dohodak. Uz to nisu ostvarena sredstva planirana od Hrvatskih voda za gradnju kanalizacije u Lupoglavu. Naime, od planiranih 1,45 milijuna kuna ostvareno je tek 200 tisuća kuna, dodao je Baxa. Stoga je zbog svega toga na rashodovnoj strani proračun s 5,43 milijuna kuna smanjen na 4,20 milijuna kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter