Nastavak francuske filmske priče o Hrvatskoj

Iz 'Kina Lika' Dalibora Matanića
Iz 'Kina Lika' Dalibora Matanića

Nakon uspješno održanih Dana suvremene hrvatske kinematografije u Parizu te retrospektive hrvatskih klasika u Amiensu Festival hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici) nastavlja se novim filmskim događajima. U pariškom kinu Forum des Images od 30. studenoga do 9. prosinca, u okviru četvrtog izdanja festivala "Stanje svijeta i filma", hrvatska kinematografija bit će predstavljena u sklopu programa "20 godina nakon rata, kinematografija zemalja iz bivše Jugoslavije".

Bit će prikazani filmovi "Kino Lika" (2008.) Dalibora Matanića; "Metastaze" (2009.) Branka Schmidta i "Karaula" (2009.) Rajka Grlića, koji će s Matanićem prisustvovati projekcijama i na panelu "Kinematografije bivše Jugoslavije: zajednička sudbina između jugonostalgije i Europske unije?", s redateljicama Aidom Begić i Milom Turajlić, te direktorom Sarajevo Film Festivala Mirsadom Purivatrom.

Na 35. međunarodnom festivalu filmskih škola u Poitiersu od 30. studenoga do 6. prosinca bit će predstavljeni kratkometražni studentski filmovi nastali na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti: "Benjamin" Matije Vukšića; "Kurvo!" Sonje Tarokić; "Prva dama Dubrave" Barbare Vekarić i "Zimica" Hane Jušić.

Također, prikazat će se i prvi dio omnibusa Zagrebačke priče, u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, a gost će biti i Rajko Grlić. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter