Nastavak borbe za Puris, odluka u srpnju?

Pazinski Puris, pogoni
Pazinski Puris, pogoni

Stečajni upravitelj Zdravko Čupković potvrdio nam je da će, ako ne bude novih momenata, ugovor o zakupu Purisa u stečaju s tvrtkom Geneza biti potpisan 1. srpnja.

O žalbama upućenima Trgovačkom sudu u Rijeci nije htio govoriti, ali nam je otkrio da se idući tjedan u Klagenfurtu konačno sastaje Kreditni odbor HAAB-a, koji bi se na toj sjednici trebao suglasiti s početnom vrijednosti prodaje Purisa kao poslovne cjeline, nakon čega kreće prodaja.

Posljednjih se tjedana u i oko Purisa događa prava borba oko njegovog preuzimanja, prvotno u zakup, a kasnije vjerojatno i vlasnički. Ono što je površinski vidljivo tek su brojna priopćenja koja konkurentske tvrtke Valipile i Geneza uz pomoć PR agencija povremeno plasiraju u medije pokušavajući iznesenim argumentima pridobiti naklonost odlučujućih faktora, a pogotovo simpatiju javnosti.

Ispod žita događaju se razna lobiranja te politički pritisci u što se, po neslužbenim informacijama, upustio čak i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kojem to zasigurno nije u opisu posla.

Iako je početkom svibnja četveročlani Odbor vjerovnika (OV) Purisa u stečaju, koji čine predstavnik radnika, Grada Pazina, malih dioničara i Porezne uprave, odlučio dati tvrtku u jednogodišnji zakup tvrtki Geneza, čini se da to neće biti konačan čin.

Na odluku OV-a žalila se tvrtka Valipile, dok je glavni razlučni vjerovnik Purisa - Hypo Alpe-Adria-Bank od Trgovačkog suda u Rijeci odnosno sutkinje Ljiljane Ugrin koja vodi stečajni postupak zatražio sazivanje Skupštine vjerovnika.

Ugrin nam je potvrdila da će odobriti skupštinu koja bi se trebala održati početkom srpnja, a na kojoj će se nanovo odlučivati kome će Puris u zakup. (A. DAGOSTIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter