Nastavak afere Agram zbog nezakonitosti s otpadom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku istrage u aferi Agram na meti Uskoka i policije ponovno se, kako se neslužbeno doznaje, našao bivši direktor zagrebačke Čistoće Miljenko Benko i nekadašnji direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, koji su zbog sumnji u nove nezakonitosti privedeni s još jednim novim osumnjičenikom.

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je trojac priveden na ispitivanje zbog navodnih nezakonitosti u vezi s kantama za odlaganje otpada te da je sumnjiv posao povezan s tvrtkom Gradatin, u kojoj su na telefonski upit rekli da nitko ne može odgovoriti je li netko iz njihove tvrtke uhićen i zbog čega.

Ravnateljstvo policije, koje je i inače šturo kada je riječ o nedjelima iz domene Uskoka, nije željelo potvrditi, ali ni demantirati tu informaciju.

Ni na sjednici gradske skupštine koja je u tijeku nitko nije želio službeno komentirati nova uhićenja i moguća proširenja istrage u slučaju Agram, iako su neki vijećnici neslužbeno rekli da su čuli za istragu u Čistoći.

Benko i Markus još su u "prvoj rundi" slučaja Agram, u listopadu prošle godine, završili u istražnom zatvoru, a u međuvremenu su smijenjeni sa svojih dužnosti u Holdingu.

Markus je na slobodu izašao među prvima, zajedno s suvlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom i pročelnik gradonačelnikova ureda Mirom Lacom, a Benko zajedno s najvećim dijelom osumnjičenika među kojima su bili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić te gradonačelnik Milan Bandić koji je u međuvremenu opet završio iza rešetaka i u konačnici pušten da se brani sa slobode.

Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji Bandića Uskok tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te tvrtki Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter