Nastava se ipak neće odgoditi, počinje 4. rujna

Dodig i Melo poraženi u igri parova na ATP-u Barcelona (S. Vrančić/CROPIX)
Dodig i Melo poraženi u igri parova na ATP-u Barcelona (S. Vrančić/CROPIX)

Nova školska godina počinje 4. rujna, za nepuna dva tjedna. Iako je tako već cijelo desetljeće, u javnosti se iznova aktualiziralo pitanje trebaju li djeca sjesti u klupe tog ili nekog drugog ponedjeljka, iako je za to ove godine već kasno. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja još je u travnju donijelo Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2017./2018. (NN br. 43/17). Ona, doduše, omogućava drugačije planiranje početka nastave u prvom polugodištu i/ili trajanju zadnjeg tjedna zimskog odmora. Također propisuje da su županije takav zahtjev u svoje ime, kao i ime ostalih osnivača škola, dužne podnijeti nadležnom uredu državne uprave do 1. lipnja, nakon čega uredi taj zahtjev prosljeđuju Ministarstvu znanosti i obrazovanja do 8. lipnja.

U Istarskoj županiji napominju da je tamošnji Upravni odjel za obrazovanje, sport i znanost "obavio koordinaciju sa Županijskim uredom državne uprave kojemu se niti jedan osnivač niti škola nisu obratili s ovakvim zahtjevom". U Odjelu su, osim toga, od Pule, Rovinja, Poreča, Pazina, Umaga, Labina, kao gradova osnivača škola, zatražili očitovanje o unaprijed navedenim mogućnostima planiranja početka nastave i trajanja odmora.

Svi potvrdili datume

- Svi navedeni gradovi potvrdili su datume koje je utvrdilo Ministarstvo, izuzev Branke Červar, ravnateljice privatne osnovne škole u Puli koja se o tome nije očitovala, napominju u Županiji. Također vele da nisu zaprimili ni zahtjev turističkih djelatnika o odgodi početka školske godine.

Zagovornici odgode kao razlog navode vrućine, iako je u stvarnosti već sada ugodnih 25 stupnjeva, ali i produžetak turističke sezone. Naime, Hrvatska gospodarska komora, gdje djeluje Zajednica obiteljskog smještaja, još je lani pokrenula akciju za promjenu pravila po kojem bi školska godina počela prvog ponedjeljka u rujnu. Nedo Pinezić, predsjednik ove asocijacije koja okuplja gotovo 90 tisuća domaćinstava s 350 tisuća ljudi, napominje da se Zajednica nije izravno obratila resornom ministarstvu, nego je željela iznijeti razmišljanja nekih svojih članova, osobito ugostitelja, koji imaju djecu.

- Oni bi željeli da nastava počne sedam do deset dana kasnije od uobičajenog datuma kako bi, nakon odrađene sezone, stigli ljetovati sa svojim obiteljima. Osobito se to tiče kontinentalaca: naši članovi u Slavoniji kažu da bi im puno značilo da u posezoni s obitelji borave tih sedam dana na moru, kaže Pinezić te prenosi iskustva Austrije, gdje država surađuje sa strukom. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter