Nasljednici prepuštam pregovore s državom

Bivši načelnik općine Ližnjan Srećko Ševerlica (P. SOFTIĆ)
Bivši načelnik općine Ližnjan Srećko Ševerlica (P. SOFTIĆ)

Srećko Ševerlica (IDS), dosadašnji načelnik općine Ližnjan, izgubio je u drugom izbornom krugu od "novakinje" Maje Cvek (SDP) kojoj će uskoro predati funkciju. Ševerlica tako nakon devet godina odlazi s mjesta načelnika.

S načelnikom u odlasku razgovarali smo o problemima s kojima se susretao tijekom svog mandata, o situaciji u kojoj se općina sada nalazi, ali i o tome kako vidi budući razvoj općine koju je do sada vodio.

- Koji su najveći problemi s kojima ste se susretali u općini, a koji ostaju u nasljeđe novoj načelnici?
Jedan od najvećih problema koji su me pratili tijekom rada u Općini je spora, duga i komplicirana birokracija s kojom se svaki načelnik najveći dio svog radnog vremena bori, a što javnost uopće ne percipira.

Proces od idejnog projekta pa do njegove realizacije je strašno naporan, tako da sam uvijek ono što je bilo u mojoj domeni rješavao odmah, a za sve što nije, mogao sam samo biti dosadan i uporan i neprestano zivkati nadležne institucije i osobe ili im stalno kucati na vrata i pitati u kojoj je fazi rješavanje dokumentacije koja nam je potrebna.

Često me se prozivalo, recimo, zbog Marlere, i u medijima i u na vijećima, ali golf na Marleri nije moj projekt. U tom trenutku, kada nam je taj projekt došao na stol, svi smo se složili da je to najbolji način da se "riješimo" vojske u Ližnjanu i da se općina konačno pokrene. Ližnjan je tada postao jako interesantan javnosti i počeo se jako širiti, što je za mene isto uspjeh.

A zašto taj projekt još uvijek nije realiziran, to treba pitati hrvatsku Vladu. U Ližnjanu se ništa konkretnije neće niti moći napraviti sve dok to područje bude imalo status posebne namjene i nadam se da će se to riješiti. Ostat će i problem realizacije nekih projekata poput prometnica koje koče zatečeno stanje u prostoru i imovinsko-pravni odnosi.

- Kako vidite daljnji razvoj općine Ližnjan?
- Nakon donošenja prostornog plana, koji je spreman za javnu raspravu, nešto će se moći napraviti. Ali, ponavljam, tek nakon pregovora s Vladom. Nema zdrave logike da se u općini s 28 kilometara morske obale do sada apsolutno ništa nije napravilo ni na jednom metru kvadratnom tog zemljišta. Naravno da bih htio da se obala sačuva, zato i nismo niti željeli razvijati masovni, nego elitni turizam i mislim da ima perspektive za to, kao i za daljnji razvoj poljoprivrede i ribarstva. (Razgovarala P. SOFTIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter