Našli oružje u dvorani u kojoj se slavila obljetnica Republike Srpske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Banjalucka policija pronašla je vecu kolicinu oružja u sportskoj dvorani u kojoj je u ponedjeljak održana svecana akademija u povodu obljetnice osnutka Republike Srpske, na kojoj su bili i srbijanski predsjednik Boris Tadic i predsjednik RS Milorad Dodik, potvrdilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova RS.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Šoja pojasnila je da je oružje pronadeno tijekom protudiverzijskog pregleda dvorane Borik u nedjelju poslije podne.

- S obzirom na kolicinu i vrstu pronadenog oružja ono bi, da je uporabljeno, moglo ozbiljno ugroziti sudionike i goste akademije, kazala je Šoja. Nije medutim navela o kakvom se tocno naoružanju radi. Policija provodi istragu i saslušala je više osoba.

Na akademiji održanoj u ponedjeljak, uz Tadica i Dodika, bili su i predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetkovic, ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic, srpski patrijarh Irinej te gotovo svi visoki dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine i RS iz reda bosanskih Srba.

Akademija je održana u znak sjecanja na 9. sijecnja 1992. kada su srpski zastupnici u skupštini tadašnje SR BiH odlucili proglasiti samostalnu srpsku republiku untar BiH, što je bio uvod u rat u toj zemlji.

Podsjecanje na taj datum snažno je kritizirano u Sarajevu, posebno zbog cinjenice da je dio proslave bilo i velicanje osoba optuženih za najteže ratne zlocine poput Radovana Karadžica i Ratka Mladica.


Podijeli: Facebook Twiter