Nasilni prosvjedi u Kuvajtu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikakve napade na državne ustanove necemo trpjeti, porucio je kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah u cetvrtak i sigurnosnim snagama naredio da svim sredstvima održe red, a oporba je zaprijetila novim akcijama pošto je dan ranije nasilnim ulaskom u parlament tražila premijerovu ostavku.

Televizijske snimke prikazale su u srijedu kasno navecer nekoliko desetaka ljudi kako nasilno ulaze u plenarnu dvoranu gdje su intonirali himnu, a medu njima je bilo i oporbenih celnika dok su tisuce prosvjednika pred zgradom parlamenta izvikivale "narod želi premijerov odlazak".

"Emir je naredio ministarstvu unutarnjih poslova i nacionalnoj gardi da poduzmu sve mjere" nasuprot "svemu što bi moglo uzdrmati sigurnost i stabilnost zemlje", priopcila je u cetvrtak vlada, a prenio AFP.

Naftom bogati Kuvajt izbjegao je dosad prosvjedne pokrete Arapskog proljeca zahvaljujuci izdašnom socijalnom programu, podsjeca agencija Reuters.

Prosvjed u srijedu organiziran je na poziv oporbe koja traži smjenu premijera, šeika Nasera Mohamada al-Ahmada Al- Sabaha, emirova necaka, ali i raspuštanje parlamenta. U protivnom oporba prijeti novim akcijama, piše Reuters te citira oporbenog zastupnika.

"Sada cekamo raspuštanje vlade i parlamenta. Dok se to ne dogodi, srijeda je bila tek prvi korak u mnogima koji ce slijediti. Ne bojimo se nicega do Boga", porucio je Musalam al-Barak. Kuvajtski emir ima ovlasti raspuštanja i parlamenta i vlade.

Ocevici i mediji navode da su prosvjednici ušli u zgradu pošto su sigurnosne snage pretukle nekoliko prosvjednika pred parlamentom. Prosvjednici su navodno isprva krenuli prema rezidenciji premijera, no sprijecile su ih sigurnosne snage. Pet je osoba ozlijedeno, navode ocevici, a državna agencija KUNA prenosi da je ozlijedeno šest pripadnika sigurnosnih snaga.

Dok su provladini zastupnici ocijenili napad na parlament "prvim korakom prema državnom udaru", oporba je pocela akciju zbog korucpijskog skandala koji tjednima potresa Kuvajt.

Oporba optužuje provladine zastupnike za primanje stotine milijuna dolara mita i za skandal krivi vladu šeika Nasera, optuženog za opcu korupciju i pogoršanje svih usluga.

U prosincu su sigurnosne snage nasilno suzbile oporbene prosvjede, a šeik Naser (71), imenovan premijerom pocetkom 2006,. preživio je dosad tri glasovanja o povjerenju.

Treci proizvodac OPEC-a, Kuvajt 94 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom nafte. Emirat koji je neovisnost stekao 1961., prvi je u Zaljevu uspostavio parlament s danas 50 zastupnika.

Parlament redovito propituje rad vlade, što je neuobicajeno u regiji kojom dominiraju vladajuce obitelji.

Kuvajt ne dopušta politicke stranke, ali tolerira neformalne politicke skupine. Medu njima su tvrdolinijski islamisticki pokret salafista, liberalni Demokratski forum, šijitska Nacionalna islamska koalicija, Muslimansko bratstvo, liberalni Popularni blok i drugi.

Od 2005., i žene imaju pravo glasa te su cetiri njih izabrane u parlament 2009.

Sadašnji je emir 15. vladar u dinastiji iz plemena Aniza koja vlada 250 godina. Od pada irackog predsjednika Sadama Huseina 2003., i americkih poziva na promjene bliskoistocnog politickog krajobraza, vladajuca obitelj pod pritiskom je islamista i prozapadnih liberala da popusti cvrsti stisak i podijeli vlast.


Podijeli: Facebook Twiter