Nasilje uz imenovanje nove egipatske vlade - 7 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Egiptu je u utorak prisegnula nova prijelazna vlada u kojoj su uglavnom tehnokrati i liberali koji ce voditi zemlju na prijelazu u civilnu vlast, ali je smrt sedmero ljudi u nocnom nasilju zasjenila taj dogadaj i pokazala koliko je zemlja još daleko od stabilnosti.

U predsjednickoj palaci 33 ministra položila su prisegu pred Adlijem Mansurom, sucem kojega je vojska postavila za prijelaznog predsjednika pošto je 3. srpnja svrgnula islamistickog predsjednika Mohameda Mursija.

Abdel Fatah al-Sisi, zapovjednik oružanih snaga koji je smijenio Mursija dobio je mjesto prvoga potpredsjednika prijelazne vlade, a premijer je Hazem el-Beblavi, 76-godišnji liberalni ekonomist kojemu je zadaca primijeniti smjernice za obnovu civilne vlasti i spas gospodarstva.

No Mursijevo Muslimansko bratstvo koje je objavilo da se nece miješati u politiku dok njega ne vrate na vlast, novu je vladu odbacilo kao nelegitimnu.

Svecanost polaganja prisege održana je nakon cijele noci sukoba Mursijevih pristalica i snaga sigurnosti u kojima je poginulo sedam osoba. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter