Nasilje u obitelji: Zlostavljači i muškarci i žene

Žrtve nasilja u obitelji najčešće su žene (M. ANGELINI) 
Žrtve nasilja u obitelji najčešće su žene (M. ANGELINI) 

U prvoj polovici ove godine policija je u Istri u povodu dojava o nasilju u obitelji intervenirala čak 259 puta te je pritom za bilo koji od oblika nasilja (tjelesno, psihičko, spolno ili ekonomsko) prijavila 150 muškaraca i 48 žena. I muškarci i žene su u najvećem broju slučajeva prijavljivani za tjelesno i psihičko nasilje, a najveći broj počinitelja, kako u muškoj, tako i u ženskoj populaciji, je u dobi od 31 do 50 godina (116 muškaraca i 38 žena).

Najviše je nasilja bilo u bračnim zajednicama te se pokazalo da je 71 muškarac prijavljen za nasilje nad suprugom, a istovremeno je 21 žena prijavljena za nasilje nad svojim bračnim partnerom. U izvanbračnim zajednicama nasilno je bilo 28 muškaraca i 11 žena, prijavljeno je i 27 bivših partnera, odnosno 15 muškaraca i 12 žena. Nasilan prema sinovima bio je 21 otac, a njih 25 prema kćerkama. Za nasilje prema sinovima prijavljeno je 11 majki, a prema kćerima njih deset.

Po pet je kćerki bilo nasilno prema očevima i majkama, 15 je sinova prijavljeno za nasilje nad očevima, a njih 23, od kojih dva maloljetna, za nasilje nad majkama. 

Žrtve nasilja u obitelji su najčešće bile žene, njih 202, ali i 94 muškarca. Žrtava nasilja bilo je i među djecom, odnosno maloljetnicima, i to 28 ženskih i 12 muških žrtava.

- Nažalost, unatoč prevenciji, edukaciji i drugim poduzetim mjerama, u ovakvoj ekonomskoj krizi, neimaštini, borbi za egzistenciju raste nasilje u obitelji, veli Branka Žužić, glasnogovornica udruge Sigurna kuća Istra. (M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter