Nasilje nad ženama s invaliditetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Medunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u cetvrtak su u Društvu distroficara Istre njegov predsjednik Davor Komar i dopredsjednica, ujedno voditeljica "SOS telefona za osobe s invaliditetom u Istarskoj županiji" te clanica Zajednice saveza osoba s invaliditetom (SOIH) Ružica Grabovac predstavili rad SOS telefona i mrežu žena s invaliditetom.

- Naglasak je na nasilju nad ženama s invaliditetom, zbog cega je županijski SOS telefon u ovoj godini primio osam poziva, rekla je Grabovac.

- One najcešce trpe godinama pa i desetljecima psihicko, verbalno, fizicko i ekonomsko nasilje za koje je uglavnom odgovoran partner. Ne prijavljuju ga zbog toga što su o njemu ovisne fizicki i ekonomski, rekla je Grabovac.

- Nije zanemarivo ni nasilje koje nad njima vrše institucije, poput zdravstva ili sustava socijalne skrbi. Primjerice, jedan centar za socijalnu skrb navodno nije mogao pružiti pomoc višestruko zlostavljanoj ženi zbog toga što ona i suprug nisu imali djece, dodala je Grabovac!

- Jednu je djevojku otac silovao, u drugom slucaju je djevojku u invalidskim kolicima fizicki i psihicki zlostavljala majka. Koji put je za maltretiranje odgovoran susjed, a ponekad poslodavac. Desilo se i to da se nasilje supruga, nakon što ga je žena prijavila policiji, pojacalo zbog cega je ona morala zatražiti smještaj u Sigurnu kucu. Medutim, ondje je nisu mogli primiti zbog postojanja arhitektonskih barijera, ispricala je Grabovac.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2008. godine u Hrvatskoj živi 206 tisuca žena s invaliditetom, dok ih je u Istri pet tisuca. DDI se u suradnji sa SOIH-om pridružio ovogodišnjoj kampanji UN-a pod nazivom "Angažiraj se - djeluj - zahtijevaj: možemo zaustaviti nasilje nad ženama".


Podijeli: Facebook Twiter