Nasilje na prosvjedima u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina prosvjednika na velikim proeuropskim prosvjedima u Kijevu pokušala je u nedjelju probiti se kroz policiju koja okružuje sjedište ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, a čelnici oporbe rekli su da to nasilje nema veze s njima te da su ga inscenirale vlasti kako bi opravdale postupanje policije.


"Znamo da predsjednik želi proglasiti izvanredno stanje u zemlji", rekao je novinarima bivši ministar gospodarstva Arsenij Jacenjuk glede sukoba blizu zgrade predsjedničke administracije.

Incident se dogodio tijekom prosvjeda na kojem se okupilo oko 350.000 ljudi nezadovoljnih okretanjem Janukoviča od Europske unije s kojom nije htio potpisati sporazum o prodruživanju.

Skupina prosvjednika na proeuropskom skupu bagerom je pokušala probiti policijski kordon blizu sjedišta ukrajinskog predsjednika a policija je skupinu rastjerala suzavcem, rekli su svjedoci. Pristup predsjedničkom sjedištu blokiran je redom autobusa i s više nizova metalnih barijera.

Prosvjednici su tijekom prosvjeda proptiv Janukovičeve politike provalili u zgradu kijevske gradske skupštine i zauzeli barem dio zgrade.

Vođa ukrajinskih nacionalista Oleh Tjahniboh agenciji Interfax je rekao da su predstavnici njegove stranke zauzeli zgradu. "Danas, prije doslovno 40 minuta, naši su momci zauzeli kijevsku skupštinu", rekao je okupljenima na kijevskom Trgu neovisnosti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter