Nasilje generira nasiljem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žalosna je cinjenica da se ne samo proširio val nasilja medu mladom populacijom u Hrvatskoj vec i da su pocinitelji sve mladi, a oblici nasilnog ponašanja sve brutalniji i nerijetko završavaju smrtnim ishodom, upozorila je saborska zastupnica Marija Lugaric na tribini "Stop nasilju medu mladima" u Buzetu. Tribinu koju je inicirala istoimena facebook grupa, organizirao je buzetski SDP u partnerstvu sa Puckim otvorenim ucilištem "Augustin Vivoda" i gradskim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova.

Osvrnuvši se u svom izlaganju na dva vida nasilja, onim nad djecom i mladima te onim gdje su mladi i djeca pocinitelji, Lugaric je u polupraznoj kino dvorani Narodnog doma, istaknula kako žrtve nasilja u buducnosti nerijetko i same posežu za nasiljem kao metodom rješavanja problema pa je dužnost svih nas zaštiti djecu od nasilnickog okruženja u svakom pogledu. U ovoj prici, rekla je Lugaric, svi su žrtve, svaki na svoj nacin, i malodobna žrtva i malodobni pocinitelj jer nasilje generira nasiljem.

U Hrvatskoj je lani cak 428 maloljetnika u dobi od 14 do 18 godina pocinilo kazneno djelo s elementima nasilja. Posebno je poražavajuce što je takvo kazneno djelo pocinilo i 156 djece u dobi do 14 godina, rekla je Lugaric. Istaknula je važnost i ulogu škole kao mjesta koje bi trebalo financirati i utvrdivati programe za djecu i mlade za što kvalitetnije provodenje slobodnog vremena, kao mjesta koje ce poticati komunikaciju medu djecom, ali i preuzeti funkciju ranog upozoravanja na rizik.


Podijeli: Facebook Twiter