Naši na paržune, a tovari va Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Naši su va paržune, a tovari su šli va Europu", najavili su Nikola Peršic iz Koktelsa i Serdo Valic "trku s tovari" u Gracišcu. Prvi put od kako je 1974. zapoceta ova tradicija na trkalištu u Klenju pojavili se samo jahaci i to svi odjeveni u zatvorenicku odjecu vezani lancima vukuci za sobom poveci panj.No, na oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja uskoro su se u Klenju pojavili i magarci pa je utrka mogla poceti.

Unazad nekoliko godina gracaška je "trka s tovari" parodija na aktualna društvena zbivanja, pa su ove godine "naši politicari" u prikladnoj odjeci nastupili kao reprezentacija najpoznatijeg hrvatskog sela, Remetinca nedaleko Zagreba, a hrvatski je puk poput "tovara" spreman na "baštu" (samar) kojom nas uskoro, kako je poruceno iz Gracišca "obaštat" (osamariti) Europa.

Nakon nekoliko krugova jurnjave po Klenju jahaci i magarci ipak su nekako uspjeli pronaci zajednicki cilj, ali to nisu sloboda, iako su neki "prugasti" bez magaraca htjeli pobjeci iz Klenja, i Europa, vec pršut, sir i vino, kao ukusni proizvodi našeg podneblja.





Ipak je nama najljepše u ovom kutku Lijepe naše, zakljucili su mnogi, a ponajbolje su to osjetili pobjednici Mateo Anicic, Damir Boric i ?anluka Bažon koji su pobjednicke darove koje im je urucio opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic nakon utrke podijelili s prijateljima.

Prije "trke s tovari" održana je rekreativna biciklijada Gracašcinom za odrasle, a djecja, natjecateljska, održana je u Klenju. U kategoriji nižih razreda osnovne škole prvi je bio Emanuel Mavrovic, a drugi Andy Milotic. U kategoriji ucenika viših razreda prvi je bio Patrik Pincin, drugi Nino Ivancic, a treca Elizabet Vojskovic.

Za Vidovu se tradicionalno održavaju turniri u malom nogometu i bocanju. Na malonogometnom turniru nastupilo je 16 ekipa, a prvo je mjesto osvojila ekipa Grdosela. Drugo je pripalo ekipi "Setum" iz Pazina, trece Kašcergi, a cetvrto Svetom Petru u Šumi. Na bocarskom turniru nastupilo je osam ekipa, a pobjeda je pripala domacinu, ekipi Gracišce. Druga je bila ekipa Mandalencici, a treca Picna.

Ovogodišnju Vidovu, blagdan gracaških župnih patrona Sv. Vida Modesta i Kresencije, koja je pocela u petak, proslavom Dana opcine, nastavljena je u subotu Festivalom istarskih maneštri, zakljucila je zabava uz Paljaricu, Serda Valica & Magnoliju i na kraju uz Koktelse. Veselu trodnevnicu u Gracišcu nacelnik Mijandrušic zakljucio je pozdravom i pozivom: "Do vidova na Vidovi"!  (Napisao i snimio Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter