Naši menadžeri znaju samo kresati place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok su tvrtke u zapadnoj, ali i srednjoj i istocnoj Europi odavno srezale troškove i pocele s rastom poslovanja, hrvatski menadžeri još provode restrukturiranje i to na loš nacin. Usto su oni i najpesimisticniji kad je rijec o izlasku iz krize pa, za razliku od europskih kolega, cak njih 60 posto smatra da ce to biti tek sljedece godine!

Najkraci je ovo zakljucak najnovije studije koju je izradila konzultantska kuca Roland Berger, a koja je u utorak predstavljena u Zagrebu. Istraživanje je obuhvatilo više od pet tisuca tvrtki iz raznih industrija diljem svijeta, a bilo je ukljuceno i pedesetak iz Hrvatske.

Radnici gube motivaciju

Ne samo da su hrvatski menadžeri pesimisticni, nego i smatraju da ce se nastaviti povecanje nezaposlenosti (cak njih sto posto tako misli) kao i pad osobne potrošnje te da ce državna regulacija postati u iducem razdoblju najgora.

Naši menadžeri ocekuju da ce investicije biti i dalje ogranicene, a ono što bi nas posebno trebalo brinuti jest da ocekuju nastavak pogoršanja naplate potraživanja i u 2011. godini.

- Loše je što se hrvatski menadžeri još bave rezanjem troškova jer su europski to odavno napravili. Krivo je što se troškovi režu samo smanjivanjem placa, jer to nije jedino rješenje. Nije dobro tražiti samo od zaposlenika da se odricu placa jer tako radnici gube motivaciju.

Velika je strateška opasnost za Hrvatsku što ce padati kupovna moc, a jedini izlaz za tvrtke je da izadu na inozemna tržišta. Pritom ne mislim na BiH ili Srbiju, nego puno dalje, u Rumunjsku, Tursku ili Rusiju, istaknuo je Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebackog ureda Rolanda Bergera.

Bez plana likvidnosti
Upozorio je i na nevjerojatan podatak: u hrvatskoj poslovnoj praksi ne postoji planiranje likvidnosti, odnosno plan kad se što placa a kad naplacuje, s tocnim rokovima, na osnovu cega onda tvrtke efikasno mogu planirati poslovanje i financiranje.

Dio problema ce možda, kako je rekao, riješiti izmjene Zakona o stecaju, kojima ce se nad tvrtkom koja ne može platiti svoje obaveze na vrijeme otvoriti stecaj.

Inace, nelikvidnost je po ovoj studiji pogodila 50 posto hrvatskih kompanija, a nepovoljni kreditni uvjeti izraženiji su u Hrvatskoj nego u drugim zemljama, što ce dodatno smanjiti konkurentnost naših tvrtki.


Podijeli: Facebook Twiter