Naši inovatori među oštrom svjetskom konkurencijom

Neki od predstavnika istarskih inovatora na zagrebačkoj smotri
Neki od predstavnika istarskih inovatora na zagrebačkoj smotri

Na 12. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u zagrebačkom Boćarskom domu, među 250 inovatora iz Hrvatske i svijeta, svoj su štand otvorili i istarski autori okupljeni u Savezu udruga inovatora Istarske županije. Uz afirmirane tvrtke poput Končara Elektroindustrije, Tehnixa, HS produkta, Šestan-Buscha, Dok-Inga i Altproa s najnovijim proizvodima za domaće i vanjsko tržište, te niz izlagača iz cijeloga svijeta, istarski se inovatori predstavljaju sa 17 inovacija na štandu površine 33 kvadrata.

Riječ je o uređaju za višerednu proizvodnju, oblikovanje transport i rezanje ćevapčića, keksa ili pljeskavica s automatiziranim upravljanjem Klaudija Šturmana iz Rovinjskog sela, napravi za bušenje polutki kolača ?breskvice? i univerzalnim dodacima za ljestve i škalune Josipa Modrušana iz Štinjana, setu ukrasnih predmeta ? modnim dodacima Istarski fuži Morena Sinčić iz Pule, Kliničkoj aromaterapiji Mije Miljka i Bernarda Čupića iz vodnjanskog "Svijeta biljaka" te Miljkovim fitoarominim osvježivačima i dezodoransima, zatim o postupku za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici Neve Jurman iz baljanskog Helios-Gea, edukativnim nautičkim zabavnim peljarima "Osvoji Jadran i Adrinaut" Sanja Vale Čupić iz Pule, zamci za ribe Roberta Celije iz Pule, vertikalnoj eolskoj električnoj centrali Franca Žirovnika iz Pule, napravi s mehanizmom za podizanje i ubiranje latinskog jedra Blaža Pitona iz Fažane, signalizatoru položaja daske za wc-školjku Damira Petkovića iz Pule, stalku za suncobran s uređajem za daljinsko podizanje i spuštanje Franje Kurevije iz Galižane, stalku za rezanje kobasica i kosnica Damira Lukeža i Vladimira Antolovića iz Tinjana te novom trupu brodice Denisa Kvasteka iz Pule.

Ovo sudjelovanje istarskih inovatora na ovogodišnjoj ARCA-i, najvažnijoj domaćoj smotri inovaciji, samo je još jedno na kojima njihovo stvaralaštvo dolazi do izražaja, poručuju iz Saveza udruga inovatora. Već prvog dana posjetioci izložbe, a i poslovni ljudi, iskazali su velik interes za istarske inovacije, pa se očekuju dobri rezultati i nakon što inovacije ocijeni međunarodni ocjenjivački sud ARCA-e. Izložba inovacija bit će otvorena do sutra kada će na svečanom zatvaranju biti uručene nagrade najuspješnijim domaćim i inozemnim izlagačima (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter