Naselje vikendaša kod Peroja dobiva "papire"

Donedavno bespravne kuće na priobalju sada višestruko dobivaju na vrijednosti
Donedavno bespravne kuće na priobalju sada višestruko dobivaju na vrijednosti

Gotovo da nema vikendice, šupe, barake, kažuna-kuće i sličnih izgrađenih zgrada u najstarijim ilegalnim naseljima na području vodnjanskog priobalja koje u najnovijem valu legalizacije neće biti legalizirane.

Vlasnici bespravnih objekata, koji su na Vodnjanštinu ljeti počeli dolaziti od sredine 70-ih i početka 80-ih, odahnuli su nakon godina strepnje da će im objekte srušiti s obzirom da nemaju niti jedan dokument za gradnju.

Tako se i ovdje zakon o legalizaciji pokazuje nepravičnim jer su njime vlasnici ovakvih vikendica nagrađeni. Zgrade na obali sada višestruko dobivaju na vrijednosti.

Usprkos tome što im je na neki način tako pružena ruka, neki su odlučili ići i korak dalje. Kako smo čuli u obilasku ovih naselja, pojedini su vlasnici parcela odlučili iskoristiti situaciju nakon predaje zahtjeva te su svoju staru nelegalnu gradnju nadogradili, ogradili ili jednostavno uljepšali, iako je izričito rečeno da se nova ilegalna gradnja neće tolerirati te da će se odmah rušiti. Većinom je riječ o nekadašnjim nadstrešnicama za kamp-prikolice koje su sada dobile zidove i postale "čvrste" vikendice.

- U zadnjih mjesec, dva ljudi intenzivno grade, što je nevjerojatno. Prije svega zazidavaju svoje nekadašnje nadstrešnice, čiji su krovovi bili slikani iz zraka pa su ušle u evidenciju za legalizaciju. Predali su zahtjev i sada nanovo grade, ogorčena je naša sugovornica, koja je zbog mogućeg gnjeva susjeda željela ostati anonimna. Tvrdi da je sramota da je uopće dozvoljena legalizacija svih objekata na priobalju, na poljoprivrednom i šumskom području, a kamoli tik uz samo more. (piše B. BAN, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter