Naselja porečkog MO-a Nova Vas stalno rastu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

 

Mjesni odbor Nova Vas u Poreču po broju stanovnika veći je od općina Višnjan, Vižinada, Sveti Lovreč, Funtana i Tar- Vabriga. Sa svojih 2.400 stanovnika od Vrsara je manji za tek dvjesto do tristo stanovnika. Predsjednik mjesnog odbora Zlatko Šalić nije načelnik, nema tu službenu  kvalifikaciju, ali problematika prostora jednaka je toj funkciji. Mjesni odbor nema svoj proračun nego ovisi o proračunu Grada Poreča u čijem je sastavu zajedno s ostalih devet mjesnih odbora. Svake godine mjesni odbor sastavlja listu  prioriteta koja podliježe konačnoj odluci porečkog Gradskog vijeća koji usvaja proračun.

U Novoj Vasi 1971. godine živio je 201 stanovnik (povijesni minimum), prema popisu iz 2001. godine  341 stanovnik, a deset godina kasnije 2011. utvrđen je novi skok na 470 žitelja. Usred naselja Kukci (450 stanovnika), u ožujku prošle godine svečano je otvoren društveni Dom. Izgrađen je zajedničkim doprinosom Grada Poreča, mještana i poslovnih subjekata koji djeluju na prostoru mjesnog odbora.

- Prije četrdesetak godina u Kukcima je živjelo dvanaest obitelji, danas se naselje i dalje širi, svi negdje žure, teško je nekoga prepoznati na cesti i zato smo se odlučili za gradnju doma, kutka za druženje, identifikacijsku točku, objašnjava Šalić. (Elio VELAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter