NASA traži partnere za razvoj novog raketoplana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka svemirska agencija NASA traži najmanje dvije americke privatne tvrtke koje bi razvile i izgradile novu generaciju svemirskih letjelica za prijevoz astronauta do Medunarodne svemirske stanice (ISS), rekli su dužnosnici NASA-e.

NASA planira uložiti 300 do 500 milijuna dolara u svaku od tvrtki koje ce biti izabrane u sklopu novog 21-mjesecnog partnerskog programa suradnje, rekao je Ed Mango, visoki dužnosnik NASA-ina komercijalnog programa.

Novi bi program trebao biti nastavak dosadašnjih NASA-inih ulaganja u tvrtke koje se bave razvojem komercijalnih putnickih svemirskih letjelica.

Nakon prošlogodišnjeg povlacenja americkih raketoplana, slavnih space shuttleova, Rusija ima monopol na slanje ljudi na ISS, 100 milijarda dolara vrijedan orbitalni laboratorij za znanstvena istraživanja.

Rusija NASA-i naplacuje oko 60 milijuna dolara za slanje svakog astronauta na stanicu, koja se nalazi u orbiti 385 km iznad površine Zemlje i na kojoj se izmjenjuju šesteroclane posade iz SAD-a, Rusije, zemalja EU-a, Japana i Kanade.
Kina, koja je takoder slala ljude u svemir, ne sudjeluje u tom projektu.

Tvrtke koje NASA izabere morat ce do svibnja 2014. dovršiti projekt komercijalne svemirske letjelice, a do sredine desetljeca trebale bi obaviti i pokusne letove, ako financiranje to omoguci, rekao je Mango.

Ciljevi testnog leta ukljucuju dosezanje visine od najmanje 370 km, manevriranje u svemiru i boravak u orbiti najmanje tri dana, rekao je Mango, dodajuci da bi raketoplan morao prevoziti najmanje cetiri osobe.

NASA je od 2010. uložila više od 360 milijuna u tri privatne tvrtke koje rade na razvoju letjelica - Boeing, Sierra Nevadu Corp. i SpaceX.

Americka svemirska agencija nada se da ce njezini astronauti moci letjeti komercijalnim svemirskim letjelicama od 2017.


Podijeli: Facebook Twiter