NASA odgodila lansiranje Discoveryja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka svemirska agencija NASA otkazala je lansiranje raketoplana Discovery, zakazano za utorak u 1.36 sati po lokalnom vremenu, zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Novi pokušaj lansiranja Discoveryja u 13-dnevnu misiju opskrbe Medunarodne svemirske postaje (ISS) zakazan je za srijedu u 1.10 sati po istocnoamerickom vremenu, objavile su americke TV postaje. Pod zapovjedništvom veterana Ricka Sturckowa, Discovery ce u misiji STS-128 dopremiti na ISS 6,8 tona tereta u opskrbnom modulu Leonardo, koji je izradila Italija, te novu clanicu posade postaje, Nicole Stott, objavila je NASA. Stott ce na ISS-u zamijeniti astronauta Tima Kopru, koji je stigao s prethodnom misijom shuttlea STS-127.

Discovery ce na ISS dopremiti opremu za novu spavaonicu, rashladni uredaj, hranu i druge potrepštine te pokretnu traku za trcanje Colbert, nazvanu po americkom komicaru Stephenu Colbertu.

Pilot Discoveryja je Kevin Ford, a specijalisti misije su Patrick Forrester, Jose Hernandez, John Olivas i švedski astronaut Christer Fuglesang. Astronauti bi tijekom boravka na ISS-u trebali izvesti tri svemirske šetnje tijekom kojih ce stari spremnik s tekucim amonijakom zamijeniti novim, 800 kilograma teškim rashladnim uredajem koji ce dopremiti Discovery.


Podijeli: Facebook Twiter