NASA korak do pronalaska života u svemiru?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NASA je u utorak na svojim stranicama objavila najavu konferencije za novinare koja bi se trebala održati 2. prosinca, a na kojoj bi javnosti trebali biti predstavljeni "novi astrobiološki nalazi koji ce utjecati na potragu za dokazima o izvanzemaljskom životu".

Dramaticna najava press konferencije, koja ce biti održana u sjedištu NASA-e u Washingtonu i bit ce emitirana uživo i preko NASA-inih internetskih stranica, daje naslutiti da ce znanstvenici imati štošta zanimljivo reci na temu moguceg pronalaska života u svemiru.

Vecina strucnjaka pretpostavlja da je rijec o novim nalazima sonde Cassini kojom NASA, u suradnji sa Europskom svemirskom agencijom, vec više od deset godina istražuje Saturn i njegova 63 mjeseca. Najnoviji i najuzbudljiviji nalazi Cassinija ticu se mjeseca Enceladusa na kojem je sonda detektirala postojanje vece kolicine vode ispod zamrznute površine, no i ogromni gejzir.

NASA-ini strucnjaci zato su vecu pozornost ove godine ponovo usmjerili na ovaj Saturnov mjesec pa je, izmedu ostalog, za utorak bio najavljen prelet sonde 48 kilometara od površine Enceladusa, što je jedno od najbližih približavanja sonde do njegove površine.

Jedan od posljednjih uspjeha Cassinija bilo je i posve nedavno otkrice dijela atmosfere ledenog Saturnovog mjeseca Rea, koji je ispunjen kisikom i ugljicnim dioksidom. Bilo je to prvi put da su ulovljene molekule kisika u nekoj drugoj atmosferi osim u Zemljinoj.

Buduci da za ovo otkrice nije sazivana posebna konferencija, nova otkrica zasigurno kriju još vece iznenadenje. Najpoznatiji hrvatski astronom Korado Korlevic smatra da se radi o podacima vezanim za Enceladus, no i da je cijela stvar možda malo prenapuhana.

"Sonda Cassini zapravo uopce nije opremljena tako da može pronaci neke posve konkretne dokaze života u svemiru. Svi naravno ocekuju da ce se ispod takvih zaledenih površina kao što je ima Enceladus naci mikrobi, no šanse da se to otkrije ovom sondom su prakticki nikakve.

Otkad je otkriven gejzir na Enceladusu, NASA je riskirala sondu i zabila je u ono što izlazi iz gejzira, pa su pri tome detektirane neke vece i manje organske molekule, no sve to još uvijek nije dovoljno za potvrdu života. Treba reci da su svi ti nalazi djelo velike improvizacije strucnjaka da od Cassinijeve opreme izvuku maksimum.

Možda su i sad uspjeli nešto preko svih ocekivanja", objašnjava nam Korlevic i dodaje da su mnogi strucnjaci i pomalo skepticni jer se vec ranije pokazalo da NASA voli pomalo dramatizirati sa svojim objavama.


Podijeli: Facebook Twiter