Naša je stranka kažnjena zbog onog što je sada ratificirao cijeli svijet

 Josip Anton Rupnik (Dejan STIFANIĆ)
Josip Anton Rupnik (Dejan STIFANIĆ)

"Prošli petak, 4.studenog, stupio je na snagu Pariški  sporazum, koji je prošle godine u mjesecu prosincu dogovoren, a odnosi se na dogovor o klimatskim promjenama. Te promjene se odnose na potrebu smanjenja zagrijavanja atmosfere za dva posto. Sporazum je do sada ratificiralo 97 od 197 zemalja, koje su bile nazočne u Parizu, naveo je danas na konferenciji predsjednik Zelenog saveza - Zelenih Josip-Anton Rupnik. 

- Sporazum spada u jedan od najznačajnijih dokumenata donesenih u povijesti djelovanja UN-a. Sam sporazum bi trebao krenuti u realizaciju 2020. godine i navedeni događaj možemo proglasiti najvećim praznikom našeg planeta. Moram naglasiti, da je planirani skup u Marakašu u Tunisu, koji će se održati od 7. do 18. ovog mjeseca isto vrlo važan skup, jer će se na njemu dogovarati o realizaciji usvojenog odnosno ratificiranog sporazuma, naveo je Rupnik. Dodao je kako se, ako želimo realizirati tako značajni sporazum, svi moramo pokrenuti i početi istinski sprečavati zagađenja prirode te ne dozvoliti pojedincima i krupnom kapitalu da, zbog osobnih interesa, uništavaju prirodu i okoliš kako bio ostvarili što veći profit.

- Naša stranka je na problem nedozvoljenog zagađenja prirode i okoliša, a prvenstveno mislim na ispuštanje CO2, počela upozoravati te se suprotstavljati takvim zagađivačima još prije više od 20 godina. Među prvima smo se suprotstavili izgradnji termoelektrana na ugljen kao što je bio slučaj Plomin 2. Tražili smo isto tako da cementara u Koromačnu ali i sve cementare u zemlji koriste plin, a na traženje mještana općine Pićan i Kršan pomagali smo i njima u borbi protiv zagađivača zraka - tvornice Rockwool, kazao je Rupnik. Kako je kazao, vezano uz njihovo djelovanje u borbi protiv zagađivača upravo se od strane tvornice Rockwool desio presedan u Europi.

Naime, kako je naveo, na prijedlog advokatske kuće Žurić koja je zastupala tvornicu Rockwool i koja je podnijela tužbu da su ih oklevetali, pravosuđe u Puli je donijelo presudu i njihovu stranku te njega samoga proglasili krivima za klevetu.

- Odluka pravosuđa u Puli je dijametralno suprotna Pariškom sporazumu koji je stupio na snagu. Iz navedenog razloga tražimo od nadležnih tijela u našoj zemlji, a tu prvenstveno mislimo na odbore u Saboru, Vladu i ostala pravosudna tijela u zemlji, da pokrenu kazneni postupak protiv pojedinih  djelatnika u pravosuđu koji su tako presudili, zaključio je Rupnik. (B. PETROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter