NASA-in rover na Marsu pronašao tragove ugljika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NASA-in rover Curiosity, koji traga za kemijskim elementima i uvjetima za život mikroorganizama na Marsu, pronašao je tragove ugljika, iako ostaje nepoznato je li taj element mogao imati neku ulogu za moguću pojavu života na Marsu kao što ju je imao na Zemlji.

"Sama činjenica da je negdje pronađen ugljik ne znači da on ima veze sa životom ili s pronalaskom okoliša pogodnog za razvoj života", rekao je znanstvenik John Grotzinger s Kalifornijskog instituta za Tehnologiju. "Ako postoji organski ugljik, ali nema vode, nema ni životnog okoliša", istaknuo je on na konferenciji Američkog geofizičkog društva u San Franciscu. Čak i uz ugljik i vodu, životu su potrebne druge tvari kao što su sumpor, kisik, fosfor i dušik da bi nastao i razvijao se, dodao je Grotzinger.

Istraživački robot Curiosity, koji je u kolovozu sletio u krater širine 150 kilometara u blizini Marsova ekvatora, već je pronašao dokaze da je mjesto slijetanja nekoć bilo prekriveno vodom. Stručnjaci ne znaju jesu li čestice ugljika u tlu stigle putem kometa ili asteroida sa Zemlje ili su posljedica geoloških i bioloških aktivnosti na Marsu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter