Naš reporter skočio s 3.500 metara


Za padobranski skok s visine od 3.500 metara uz slobodan pad koji traje punih 50 sekundi čak i iskusni padobranci moraju proći dug put. Svima ostalima za ovo je adrenalinsko iskustvo dostupan tandemski skok. Ono što ponudu padobranskog sportskog kluba "Slobodni pad" čini posebnom jest jedinstven doživljaj Medulinske rivijere s doskokom uz samu plažu. 

- Za skok nije potrebno nikakvo iskustvo, mi ga imamo na pretek. Treba samo ponijeti dobru volju i uživati u pogledu, kazao nam je Darko Tupek, predsjednik ovog zagrebačkog kluba, tandem instruktor i padobranac s više od tri tisuće skokova prikupljenih na različitim dijelovima svijeta.

Odlučili smo iskušati njihovu ponudu, suočiti se s visinom i spoznati da li nam ovaj adrenalinski sport "leži" ili pak izaziva strah.

Našli smo se na njihovoj polaznoj točki, na nogometnom terenu u Medulinu. U tom trenutku Tupek je sletio s njemačkim turistom, koji nije mogao sakriti oduševljenje iskustvom.

Uslijedio je kratak dogovor, upoznavanje s četveročlanom ekipom i odabir visine. U standardnoj ponudi je skok s tri tisuće metara koji stoji 1.500 kuna, dok za dodatnih 500 valja doplatiti još 300 kuna. Odabrali smo najveći paket, uz posebnu uslugu snimanja i editiranja HD filma. Zatim smo sjeli u njihov klupski renault kangoo i krenuli put pulske zračne luke, gdje nas je dočekao pilot Šime Plepelić s Cessnom 182, jedinom letjelicom u Hrvatskoj prilagođenoj skokovima u tandemu.    

Ondje smo obukli padobransko odijelo, poslušali savjete instruktora i vinuli se u nebo. Let prema Medulinu uz uspon na vrtoglavih 3.500 metara trajao je petnaestak minuta, i taman kad smo se opušteni usredotočili u prekrasnu panoramu, posada otvori vrata zrakoplova. Uslijedio je blagi grč, ali i strahovita navala adrenalina. Bez puno zadržavanja, instruktor je izbrojao do tri i iskočio iz Cessne, zajedno sa svojim "paketom"- sa mnom.

Spust je bio brži od dvjesta kilometara na sat uz snažan zvuk vjetra, što je zapravo i najuzbudljivije iskustvo jer skakač osjeća potpunu slobodu, koji nakon 50-ak sekundi prekida otvaranje padobrana koji naglo umiruje situaciju i omogućuje uživanje u panorami uz razgovor s instruktorom. Okušali smo se i u upravljanju padobranom, no samo nakratko jer je uslijedilo slijetanje na isto ono igralište s kojeg smo i krenuli. Prizemljili smo se vrlo nježno, a prva rečenica glasila je: "Idemo opet!". (Krešimir TADIJIĆ, foto PSK Slobodan pad, video)

OPŠIRNIJE O TANDEMSKIM SKOKOVIMA I RADU PADOBRANSKOG KLUBA SLOBODAN PAD PROČITAJTE U NEDJELJNOJ REPORTAŽI U GLASU ISTRE.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter