Naš pršut je i prije bija dobar, a sad ima i svoju hartu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Nakon toliko rada, napokon smo dobili ono što smo tražili, istarski pršut je zaštićen najprije u Hrvatskoj, a zatim i u Europskoj uniji, što će biti potvrđeno za mjesec-dva. Naš pršut je i prije bija dobar, a sada ima i svoju hartu. Naša se udruga stvarno mnogo naradila oko toga, ali idemo dalje, jer u planu imamo i zaštitu drugih proizvoda, prvi su na redu kobasica, panceta, zarebnjak i kosnica, a krajnji cilj nam je zaštititi cilega prasca", rekao je, vidno ponosan, Milan Buršić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta, na skupštini udruge u Vodnjanu, gdje je u svojoj pršutani ugostio sve ostale istarske pršutare.

Primaju i Slovence

I Milan Antolović obratio se kolegama pršutarima u svečarskom tonu: "Osamnaest godina smo štitili istarski pršut, i sada zahvaljujemo svima koji su u tome sudjelovali i pomogli da na tom putu izdržimo do kraja, posebno Istarskoj županiji bez koje zaštita istarskog pršuta ne bi bila moguća".

Milan Buršić ponovno je izabran za predsjednika udruge, Mladen Dujmović za dopredsjednika, a uz njih u upravni odbor izabrani su još Mladen Milohanić, Paolo Jelenić i Dejvid Vodopivec. Usvojenim izmjenama statuta, udruga je promijenila ime, i sada se zove "Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa". Time se neposredno otvara proces zaštite i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa nakon pršuta, čemu će ova udruga također biti nositelj, a promjenom statuta proširene su i mogućnosti članstva.

Jednakopravni članovi udruge sada naime mogu biti i proizvođači pršuta i proizvođači drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa, a također i uzgajivači svinja namijenjenih proizvodnji istarskog pršuta i drugih proizvoda, te klaoničari, mesoprerađivači i distributeri svinjskog mesa namijenjenog proizvodnji pršuta i drugih proizvoda. No, članovi udruge mogu biti samo oni koji se nekom od ovih djelatnosti bave na području proizvodnje istarskog pršuta koje je definirano Specifikacijom o zaštiti, dakle iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Prvi dobrodošli novi članovi bit će slovenski proizvođači istarskog pršuta koji su sudjelovali u zajedničkoj hrvatsko-slovenskoj zaštiti istarskog pršuta europskom oznakom izvornosti.

U Istri 13 pršutana

Pršutari su obaviješteni da će se na predstojećem Internacionalnom sajmu pršuta certificirani istarski pršuti, a proizvođača koji su zasad ostvarili pravo na korištenje markice s oznakom izvornosti trenutačno ima šest, ocjenjivati u zasebnoj kategoriji, dok će se svi ostali necertificirani pršuti istarskih proizvođača ocjenjivati u kategoriji nedimljenih pršuta. Prema iznijetim podacima, u Istri je inače trenutačno aktivno 13 registriranih pršutana, tri su u postupku registracije, a četiri su nažalost prestale s radom. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter